ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева пред Евронюз България: Загубите за европейците са наистина драматични

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Госпожо Георгиева, малко откакто годишните срещи завършиха, къде се намираме сега по повод стопанската система?

Хоризонтът несъмнено стана доста по-мрачен през миналата година. Преди една година се възстановявахме от Коронавирус и завършихме с над 6% световен напредък. А по-късно два шока: Омикрон и войната на Русия в Украйна освен прекъснаха напредъка, само че и го обърнаха. Ударът върху европейските стопански системи е толкоз огромен, че чакаме половината страни в еврозоната да изпитат най-малко две тримесечия отрицателен растеж. С други думи казано – криза. Само с цел да ви пресъздавам какъв брой мощен е ударът върху европейците: Предпандемичната ни прогнози и актуалните ни прогнози се разграничават с половин трилион евро – загубите за европейските жители са в действителност трагични. Ако погледнем в други елементи на света – в Китай обстановката се забавя, само че това се дължи най-много на политиката им за нулев Ковид. В Съединени американски щати не изпитват толкоз мощни търговски разтърсвания, каквито има Европа. Именно това изяснява и за какво са в малко по-добро положение. Ако съпоставим Европа с други страни, несъмнено сме в по-трудна обстановка, само че не сме единствените в такава през 2022г.

Когато започнаха огромните проблеми с инфлацията, се говореше, че са краткотрайни. А ето ни през днешния ден, виждаме, че са много трайни... Колко краткотраен е този негативен растеж?

Защо твърдяхме, че са краткотрайни? Защото никой от нас не е вярвал, че Русия ще нападне Украйна. Веднага щом войната стартира, събитията се трансформираха. Натискът посредством цените на силата и храните върху инфлацията към момента е много забележителен. Няма да декорирам обстановката: 2023 година ще бъде по-трудна от 2022 година Следващата зима за Европа може да бъде още по-сурова от тази. Защо? Защото европейските политици действаха доста бързо, с цел да запълнят газовите си складове. Ако изискванията останат същите, каквито са сега, и Русия продължи да не доставя газ на Европа, по какъв начин ще се запълнят тези газови складове през идната година? Днес главният въпрос за нас е следният: Може ли Европа да остане единна, а обществеността дейна в този сложен миг? Имам една молба към хората: помогнете, като намалите своето енергийно ползване. Всеки един от нас може да работи по подобен метод тази зима, че когато пристигна пролетта, да не сме понесли доста съществени вреди. Аз въпреки всичко съм положителна по отношение на бъдещето на Европа, тъй като едно от нещата, които тази рецесия предизвика, е ускорение на зеления преход, който пък от своя страна ще сътвори огромен растеж и доста благоприятни условия. По същия метод както пандемията от Ковид форсира цифровия преход, тази рецесия ще форсира зеления.

Казвали сте, че би трябвало да подкрепим Украйна да премине от изключителна фаза на икономическо ръководство към фаза на възобновяване. Но кои са основните стъпки съгласно вас, ограниченията, които бяха приложени взаимно с Киев и с МВФ, които разрешиха поддържането на стопанската система? Защото безусловно приказваме за стопанска система, която е във война и към момента работи...

Първо, желая да поздравя държавното управление в Украйна и украинските жители. В Европейски Съюз надълбоко ценим обединяването, което те показват. Неслучайно те са и на път да станат част от Съюза. Стандартът, по който ръководят, е в действителност впечатляващ – те имат такава ясна посока и дисциплинираност, че единственото, което мога да направя, е да им се удивлявам.

Какво вършим дружно с украинските управляващи: незабавно откакто войната стартира, започнахме да обмисляме какви стъпки би трябвало да се подхващат, с цел да стопанската система не се срине. И макар че се сви с 30-35 %, беше надалеч от срив. А дори и в противен случай, част от украинската стопанска система, още веднъж потегля нагоре.

Споменахте, че Украйна е на път да се причисли в Европейски Съюз. Стъпка по стъпка с икономическа интеграция, както и с интеграция на други браншове. Смятате ли, че процесът по влизането в Европейски Съюз е по-забързан, от колкото би бил преди?

Да, несъмнено. Ужасната война е толкоз огромна покруса за Украйна, само че в това време тя направи и украинския народ по-силен, а страната по-решителна в стъпките, които поема (за своите лични граждани), с цел да причисли в Европейски Съюз. Обръща се внимание на целия украинския народ, би трябвало да се поддържа волята им, да им се обезпечат пенсиите и обществените услуги..

Ще дам един дребен виц. Имам семейство в Харков. През май нормално се садят цветя и дървета. И тъкмо това и направиха – и тази година, по време на войната, с падащи бомби наоколо. Казах това, тъй като обединяването на нацията също е обвързвано с влизането в Европейски Съюз. И в случай че имам едно обръщение към украинския народ, то е следното: В България имаме сентенция: „ бързай постепенно “. Тоест правете това, което би трябвало да бъде направено, само че с точност и внимание. Веднъж направено добре, няма потребност да бъде преразглеждано в бъдеще.

Госпожо Георгиева, най-после, на този стадий от съветска страна няма признаци за прекъсване на нашествието. Вече поговорихме за бъдещето на украинската стопанска система, какво обаче че ще бъде това на съветската стопанска система?

Руската стопанска система се сви тази година и ще продължава да го прави и през другата. Усложненията за нея ще бъдат по-видими в междинен и дълготраен проект. Отливът на руснаците, изключително висококавалифицираните (заради войната), не се отразява добре на Русия. Тя към този момент губи ролята си в международната стопанска система. Видяхме по какъв начин ускореният преход към различни източници на нефт и газ трансформира пазара за Русия. И във времето, единствената промишленост, на която те разчитат, към този момент няма да има такава мощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР