ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Отец Дионисий: БойковизЪмът и каскетурата трябва да бъдат категорично спрени и изпратени на справедлива присъда!

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Слово на Отец Дионисий, свещеник и държавник:

" Драги съотечественици,

Обични братя и сестри -

Българи,

Честита и благословена

Новата 2022-ра година!

„ Докле имаме време, дано вършим положително на всички " (Гал.6:10).

„ Господи, Създателю на цялото създание, Ти, Който Си сложил времената и годините под Своя власт, благослови годишния кръг на Твоята доброта, като съхраниш в мир Своя народ " (Тропар на нов индикт). „ Научи ни така да броим дните си, че да придобием умно сърце " (Пс. 89:12).

Ден дохождаше и отхождаше, ден по ден, утро след утро, и ето ни на прага на Новата 2022-ра година. Тук ни докара броеницата на времето, която отрони още една година от вечността. Още една година отиде в предишното. Година, изпълнена с очаквания, разочарования и главно битка за честно общество без корупция (поквара от лат. ез.) Новолетието е въображаем лимит сред станалото и това, което следва, преминавайки го с още по-голяма и по-твърда вяра за цветущ живот посредством обич, правдивост и мир.

Всяка Нова година носи в себе си упованието за един по-добър свят и по-добър живот. Поради това, най-почтително поисквам, в тази 2022-ра година от Рождението на Иисуса Христа - Нов Завет и нова епоха, нека Бог на милостта да ни даде благословение за мир на основата на Справедливостта, с цел да се осъществят всички стремления за един по-щастлив и по-проспериращ живот, изпълнен с почтени наслади и очаквания и с по-малко горест, безпокойствие и терзание! Но прагът на новолетието е освен нормалната новогодишна шумотевица, а времето за обширен разбор на срещата ни с новия годишен кръг, в който би трябвало да влезем с изключение на разчувствани, и актуализирани.

Човекът е основан със способността да мисли и нравствено да се възвисява над преходността на света и в светлината точно на това от нас самите зависи резултатът от времето, тъй като не времето прави индивида, а индивидът - времето. Да не се привързваме към тленното и суетното; да не позволяваме бурените на низките пристрастености да заглушат благородните пориви на сърцата ни. Всеки един момент от живота ни е начало и завършек на времето. Царете Соломон и Давид споделят:„ Страхът Господен придава дни " (Притч.10:27) и „ Иска ли човек да живее и обича ли дългоденствие, с цел да види богатства? Нека сдържа езика си от зло и устата си от подли думи; дано се отклонява от зло и прави добро; да търси мир и да следва след него " (Пс. 33:13-15). Премъдростта на Библията приказва: „ оставете неразумието, и ще живеете; ходете по пътя на разсъдъка " (Притч. 9:6). Чрез мъдростта „ ще ти се умножат дните, и ще ти се прибавят години живот " (Притч. 9:11). Бележитият български книжовен създател и мъдрец Стоян Михайловски написа: „ Без религия в Бога - съвестта е самомнение, мъдростта - самоизтъкване, любовта - преходна омáя, вярата - неправилен идеал ". Ние - сънародниците на този популярен български възрожденец, по този начин живяхме цели 12 години тъмá.

Днес - когато единствено една добродетел към момента някак, въпреки и подправено, живее в нашето занапред изграждащо се общество - Толерантността, то с цел да създадем здрав пиедестал за цяла политико-обществена структура би трябвало всеки едного от нас да възжелае възраждането и на други съществени добродетели в живота. А точно: Благоразумие (защото последните година и половина безотговорни лутания го изискват); Справедливост (добродетел по-висока от Свободата и в това време залог за нея, а и по този начин също за Честта, Преклонението, Достойнството, Човешките права и най-много Любовта, тъй като и Възмездието е демонстрация на Любовта, с цел да е волята Му - " както на небето, по този начин и на земята " ); Умереност (изискуема за Общността и общото богатство добродетел на самоограничение във всичко); Смелост (това е силата, която е дейното присъединяване, а не наблюдаващо наличие в съзиданието, това е добродетелта, която води до неотстъпчивост и оделотвореност в полезностите Отговорност, Дълг и Постоянство); в качеството си на набожен човек, клирикално отдаден, то не мога, а и не трябва да не произнеса и тези извънредно значими добродетели, даващи плодородната основа на живота - Вярата (тя дава увереността в вярата за всички неща, и ни е пълноценната причина за Интелектуалност и най-много Духовност); Надеждата (това е теологическата добродетел, създаваща полезностите на Доверието и Волята); Любовта (основата и най-важната добродетел за градивност във всяко едно добротворство, тя ни дава действието на Милосърдие - без което не съществува каквато и да е форма или тип за Общество, а точно Обичта е тласък за развитие); основополагащи са обаче и още едни значими добродетели, обогатяващи и съхраняващи както Човека, по този начин и Обществото - Целомъдрието (възпира похотта и покварата, провокиращи даже престъпно закононарушение по отношение на близък, другия); Щедростта (само посредством нея в едно общество се преодолява алчността и зловредния индивидуализъм, това е персонална жертва, принос); Братственост (братолюбието унищожава най-присъщата, за голяма жал, линия у нас - българите, а точно завистта, а по този начин също обезоражава гибелта и страхът от нея); Кротостта (яростта, арогантността и експанзията, надълбоко загнездили се във взаимоотношенията ни в нашата страна постановат час по-скоро да се посветим на тази добродетел на Благостта и високата Нравственост); Смирение (най-висша добродетел, позволяваща постигането на духовни извисявания и смазване на горделивостта) и последната всеобща и годна за цялото човечество добродетел е Трудолюбието (това преодолява ленивостта и безразличието към достиженията на другите), а за нас - представителите, принадлежащи на посветеността си към религиозните институции добродетел от първостепенно значение е Молитвата (защо е по този начин вярващите знаят).

Редно е при старта на Новата 2022-ра година, та и по тази причина го правя да насочва няколко благословения и пожелания като човек, предан на задачата на родната ми Българска православна черква и на делото на ежедневния Протест цели 435 дни, естествено минал в самобитна Агора на демокрацията и будното гражданско общество, които напълно осъзнато, изстрадано и от дълбините на сърцето ми да имаме към този момент ние - Българите непрекъснат блян към Справедлавост, безапелационна Воля за окончателно пресушаване потоците на беззаконията и благочинно ръководство, въдворяващо Справедливост (с изпращане на всеобщо известните ни нарушители в Затвора и конфискуване на цялото им имущество, с цел да се гради Общество на сплотеността, а не амалгама от кръвта та жертвите и секрециите на техните палачи), бързо извършващо се на дело съзиждане на Братство на Почтеността, учредено в словата тъкмо преди една година от Президента на Републиката ни!

Знайно е, че през днешния ден на Първи януари се празнува паметта на св. Василий Велики и по тази причина в удостоверение на горното (за което ние - будните българи ще следим) представям на вниманието на читателя текст от през днешния ден отслужваната негова св. Василиева литургия: " Който ще пристигна да въздаде на всекиму съгласно делата. " (Синодален Служебник на български език, стр. 142). Апропо: от текста на тази молитва излиза наяве какво и за какво се случва, та въобще го имаме този празник " Нова година ".

Нека в Новата 2022-ра година да имаме насладата да се поздравим с

приключването на пандемията COVID-19, която разстрои в допълнение до неознаваемост човешките взаимоотношения по цялото земно кълбо и предизвика големи противостояния! Това пагубно бедствено събитие изисква от всички ни Съпричастност и Солидарност във всички сфери на живота, а от медиците - жертвено служение по отношение на пациента при всеки един случай на заболяване и ще бъдат в паметта на народите - по този начин, както в Докторската градина в София отдаваме заслужени чест и поклонение.

Грехът и отсъствието на Покаяние, водещо до смяна и поврат са положенията, които не ни издигат до висотата да бъдем Род, Народ, Нация по образеца на европейската цивилизация, осъществена на база разбирането, че смисълът на живота е готовността да си го дадем за другия.

Моля се всички мои сънародници - православни, мюсюлмани, иудеи, армено-григориани, римо-католици, протестанти и всички вярващи и невярващите, само че притежаващи положителната воля да обичаме с жертвоготовно сърце Родината си, в която сме израснали, в която са костите и праха на предците и родителите ни, в която се родиха децата ни, та ние правилно и правдиво да ѝ послужим! Истинското родолюбие (не патриотарщината) е достолепието на един човек, който схваща и отдава сили и сила за просперитета на Общността. Затова би трябвало да проявим геройство, героизъм и здрав разсъдък, с цел да освободим единственото ни земно Отечество от мафията, проникнала до най-дълбоките глъбини на държавността ни посредством подвластните от бойковизЪма и властта на каскетурата. Този максимален народен позор до 3-ти март тази 2022-ра година би трябвало да бъде изрично спрян и изпратен на обективна присъда!

Благородството изисква от нас, изключително от властимеющите осъществяване на дълга им за възцаряване на Правда и Почтеност. Иначе - ние знаем каква бе до момента ориста на предателите на Протеста.

Здравето, телесното здраве да е положение, което е обезпечено за всеки живеещ или пребиваващ в страната! А националното здраве (сигурността на Държавата и гражданите) изисква единствено Справедливост!

Време е към този момент да заживеем по този начин, че да не сме непрекъснато под проклятието на предците ни, които предаваме във всеки един Божи ден!

Пожелавам на всички да имат насладата да имат деца, да видят деца от деца, та деца и от внуци, и да ги възпитаме във всичко това, което води до култура и благоприличие, с цел да продължим делото на цялото човечество още Адам и Ева! Ще живеете добре и дълго на земята единствено в случай че изпълнявате казаното в Петата Божия заповед: " Почитай майка си и татко си...! " Не пестете сили да разумявате и да предавате на близките си що е положително и що е зло! Нека единствено това, що е Истина и истинно да го имате и през тая година за триумф във всяко потребно положително!

В тази преломна нощ благодарим. Благодарете на всеки, който е заслужил благодарност, а оттова и самопризнание! Изграждайте привички у вас и у близките, които водят до високи достижения!

Благочестието ни почтено е да ни обдари с благополучие, достоверен мир, повсеместна правдивост, победа над всяко очевидно и невидимо, вътрешно и външно зло, здраво здраве, жизненост, знание на истината, господство на Правото, нелицемерна обич, дългоденствено и добродетелно житие, положително устройване на всеки и на всичко и благопреуспяване на всички ни за изгода на България и Народа ѝ, както и за достойнството и прославата на Почтеността и Братството й!

Бъдете положителни Човеци!

На многая и благая лета!

Честита да ни е Новата

2022-ра година!

Завършвам със слова от

Завета на Апостола:

За Чиста и Свята

президентска

Република България!

С благопожелания и благословения,

остава с молитвена уважителност:

+ Дионисий Стобийски ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР