ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Минеков: Покрай мен са подслушвали и журналисти от ДВ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Още преди месеци от прокуратурата ми дадоха отговор, че не съм подслушван нелегално. Направих си извода, че съм подслушван законно. И дружно с мен всички, които са ме интервюирали, включително публицисти от Дъждовни води, споделя проф. Минеков.

През лятото на 2020 Вие бяхте измежду протестиращите, а в този момент сте в служебното държавно управление: има ли взаимовръзка?

Проф. Велислав Минеков: Аз съм на този пост, защото постоянно съм подлагал на критика доста ясно какво се случва в това министерство, какви са вредите. И то от дълги години. Това ми е причинявало ужасно доста неприятности, освен на мен, само че и на моето семейство. Но постоянно съм оставал правилен на себе си.

Миналата седмица се появи лист с имената на 130 от общо близо 1000 души, които са били подслушвани по време на митингите от предишното лято - измежду тях са уредници на митингите, публицисти и други. И Вие ли сте измежду подслушваните?

Проф. Велислав Минеков: Да, което не ме изненадва. Преди 3 месеца направих публично питане в прокуратурата дали съм бил подслушван. Получих отговор, че не съм. По-точно, отговорът беше, че не съм бил нелегално подслушван, от което към този момент си направих извода, че съм подслушван законно - " законно " съгласно нечие пояснение. Но това не е никаква правда. Обратно: законността тогава беше погазена.

Разполагате ли с някакви доказателства?

Проф. Велислав Минеков: Опитвал съм се да проследя какво излиза обществено, когато приказвам по телефона. Миналата година направихме опит и подготвихме митинг на едно доста " горещо " място. В резултат от казаното от нас по време на телефонните ни диалози, на мястото се появиха към 150 служители на реда, джипове, бусове, техника, които блокираха даже придвижването в региона. А в действителност тази акция беше единствено една смешка от наша страна с подслушвачите.

Планирахте ли протест или прелом през 2020 година? Следенето на протестиращи е правено точно в границите на следствие за протест и насилствена промяна на властта.

Проф. Велислав Минеков: Не, нищо такова не е имало като проект, съгласно мен дори не беше допустимо. Твърденията, че ние сме подготвяли прелом, са безспорна неистина.

Кой Ви е подслушвал и кой носи юридическата и политическата отговорност за това?

Проф. Велислав Минеков: Без подозрение това потегля от основния прокурор. Но, доколкото знам, имаше предизвестие от чужбина да се внимава във връзка с главните уредници на митингите, тъй че с нас не се случи нищо по-особено. Бяхме тествани напълно - какво притежаваме, къде се движим, с кого поддържаме връзка и надлежно са били подслушвани всички, с които съм разговарял, в това число и публицисти.

Тогава с Вас и с други участници в митингите разговаряха в това число и публицисти от Дойче Веле. Да разбирам ли, че и ние сме били подслушвани около Вас?

Проф. Велислав Минеков: Да, безусловно! Можете да сте изцяло сигурни! Това са изключително чувствителни тематики за тези, които подслушват. И не сте единствените немски публицисти в този кръг.

Кои други публицисти са били подслушвани?

Проф. Велислав Минеков: Ами доста. Имаше публицисти от телевизия Arte, от вестниците FAZ и taz, от списание Spiegel. Общо взето, всички, които са влизали в контакт с уредниците на митинга, сигурно са били подслушвани. И освен публицисти. Мисля, че даже посланиците са били подслушвани около тези диалози. Подслушваха " по верига ", както се споделя. Така се подслушват и тези, които вземат участие в диалози с следеното лице. На мен ми се е случвало и различен път преди години с един български публицист. Разговорът ни беше много внимателен и по-късно този диалог, в това число и някои мои планове, се появиха в пресата. Беше извънредно неприятно за мен. Аз взех решение да ревизира и се оказа, че съм бил подслушван точно " по верига ", защото журналистът преди този момент е разговарял с човек, който е бил обвинен в тежко закононарушение.

Защо пред обществото към момента не се разкриват всички имена на подслушваните?

Проф. Велислав Минеков: Защото това е скандал, който може да аргументи големи вреди, съответно в прокуратурата. В подобен случай Европа би трябвало да обърне най-накрая съществено внимание на това, което се случва в България.

Защо от този скандал до в този момент няма никакви юридически или политически последствия?

Проф. Велислав Минеков: Причините са многочислени, само че постоянно се свеждат до едно и също. Голяма отговорност носят да вземем за пример медиите. Все още публицисти в България се ръководят от тези, които до скоро бяха на върха на страната. Тази тематика (т.е. подслушването на протестиращите, бел. ред.) явно не е желателна за публицисти, които се тормозят за ориста си. В момента проверяваща публицистика в България съвсем не съществува. Това беше изкоренено още през последните години. Там, където имаше неуместен публицист, той беше незабавно уволняван или преместван. Случаите бяха доста - в националната телевизия, да вземем за пример, само че и в частни медии. Тоест, няма журналистически следствия, истината не доближава до всеобщия слушател или четец....

Значи съгласно Вас казусът е най-много медиен?

Проф. Велислав Минеков: Не единствено. Има и доста хора с не изключително чиста съвест, които не смеят да издигнат каквато и да е тематика, ориентирана против дейностите на прокуратурата - и съответно против основния прокурор.

Какво се случва в Министерството на културата? Какво се пробвате да измененията сега?

Проф. Велислав Минеков: Свободата на медиите. Очакваме в тази връзка една делегеция от Европейския парламент. С тях ще обсъдим медийното състояние в България, както и въпроса за какво сме на последно място по независимост на медиите в Европейски Съюз и на 112-то място в света. Това е извънредно неприятна позиция за една европейска страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР