ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Лукашенко е готов на всичко, за да задържи властта

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Година след противоречивите президентски избори още два случая тази седмица припомнят за това до каква степен може да стигне режимът на Александър Лукашенко в Беларус, с цел да остане той на власт.

Рано сутринта на 3 август тялото на Виталий Шишов е открито в парк в Киев, Украйна. Шишов е обесен, а ден по-рано беше обявено, че е липсващ, откакто не се е върнал от джогинг. Полицията в украинската столица стартира следствие за ликвидиране, оповестява Investor.

Шишов ръководеше Беларуския дом в Украйна, неправителствена организация, която оказва помощ на хора, потърсили леговище в страната след насилствените репресии против опозицията в Беларус след президентските избори през 2020 година, написа Emerging Europe.

През последните 12 месеца Украйна, Полша и Литва се трансфораха в желани от беларусите дестинации за бягство от преследването вкъщи. Според другари Шишов е напуснал Беларус през октомври предходната година, откакто е взел участие в демонстрации против президента на страната Александър Лукашенко в град Гомел.

Спортът под държавен надзор Артьом Шрайбман, беларуски политически анализатор и създател на консултантската компания Sense Analytics, който в този момент също се намира в Киев, споделя, че гибелта на Виталий Шишов е потрес за общността.

Смъртта му пристигна един ден откакто беларуска спортистка, участваща на Олимпиадата в Токио, получи филантропична виза от Полша, откакто отхвърли да извърши заповедта на тима си да се прибере вкъщи по-рано.

Спринтьорката Кристина Цимановская съобщи на 2 август, че е била наложително отведена на летището в Токио, откакто е подлагала на критика треньорите за решението им да я включат в конкуренцията на 200 м, за която тя не се е подготвяла. Тя показва опасения за сигурността си, написа Investor.

Цимановская изяснява, че чиновници са пристигнали в стаята ѝ и са ѝ дали един час да опакова багажа си, преди да бъде ескортирана до летището. По думите ѝ тя е подложена на напън да се върне вкъщи и е помолила за помощ Международния олимпийски комитет (МОК).

Беларус споделя, че е отстранена от тима поради прочувственото ѝ положение.

След като в началото получи филантропична виза за Полша, Цимановская след това отлетя от Токио за Виена през днешния ден.

Хедър Макгил, откривател на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия, споделя, че даже спортът в Беларус е обект на „ директен държавен надзор “ при Лукашенко. „ Спортистите са облагодетелствани от страната и почитани от обществото и не е изненадващо, че спортистите, които приказват, се оказват цел за репресии “, споделя тя.

Година след изборите репресиите не престават. Страната отбелязва една година от всеобщите национални митинги против преизбирането на Лукашенко и насилието от силите за сигурност на страната. През последната година са задържани 35 хиляди души, а стотици остават в пандиза. Според правозащитната организация " Вясна " в пандизите на страната към момента се държат " най-малко " ​​604 политически пандизчии.

Протестите бяха провокирани от Лукашенко, който се разгласи за победител в изборите малко след приключването на гласуването на 9 август 2020 година Според формалните данни той получава 80% от гласовете. Според самостоятелни оценки той в действителност е изгубил от съперничката си Светлана Тихановска, която се кандидатира за президент, откакто брачният партньор ѝ Сергей Тихановски – прочут YouTube блогър, беше задържан, а кандидатурата му анулирана. В момента против него тече развой за измами, които отхвърля и за които обвинявания твърди, че са политически стимулирани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР