ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Николай Колев-Босия пред ФАКТИ: Да избираш лошото или по-лошото, това е пълна безсмислица

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Това да се нарекат избори е малко пресилено. Ние просто нямаме избор. Да избираш неприятното или по-лошото, това е цялостна нелепост “.

Това сподели общественикът Николай Колев-Босия в изявление за ФАКТИ . Свързахме се с Босия, който неуморно и поредно от десетилетия показва позицията си посредством митинги и стачки, в това число голям брой гладни стачки, с цел да приказваме за идните парламентарни избори, за гражданското общество у нас, за смяната в политическия модел, която би дала действителни резултати и за методите, по които този нов политически модел би могъл да се реализира.

Разговорът стартира от идните парламентарни избори. На въпроса дали в последните месеци съумя да се оформи опозиционна на настоящето ръководство мощ, която да активизира смяна, Колев отговори: „ Тя няма по какъв начин да се появи, тъй като няма тактика, няма срочни стратегии, няма готови хора, които да свършат тези стратегии. За тази цел би трябвало да се проучат както районите, по този начин и цялата страна. Това би могло да стане само с Кръгла маса, която да е непрекъснато настояща. Единствено на такава Кръгла маса би могла да се създаде нужната нова Стратегия – да се набележат проблемите, метода, по който би трябвало да бъдат решение, периодите, в които би трябвало да бъдат решени. Това е един доста комплициран развой. Поляците вършиха точно това в границите на две години и няколко месеца. Така те започнаха да следват дадена държавна политика, тъй като имаха тактика. Ние нямаме такава тактика, ние работим на парче и то най-вече на приказки “.

Това надалеч обаче не е първия апел на Босия за осъществяване на Кръгла маса. Припомняме, че в края на предходната година той стартира гладна стачка пред Президентството точно поради настояването си президентът Радев да провежда Кръгла маса, от която да произлезе Стратегия за България.

Нужни са продължителни диалози с жителите. Трябва да се стигне до някаква допустима на множеството хора посока, с допустими за множеството хора темпове на смяна. Това са комплицирани процеси и не могат да бъдат решавани от обособени хорица. Да не приказваме, че през последните две десетилетия ние направихме повече професори, в сравнение с естествени хора “, разяснява Николай Колев.

На въпроса дали ще гласоподава на 4 април, той отговори: „ Да, аз ще гласоподавам, с цел да не могат да спекулират по-късно с гласа ми . Ще задраскам цялата бюлетина, целия лист, защото не виждам такава политическа мощ, която да може да направи това, което би трябвало да се направи “.

„ На всички досегашни президенти съм писал писма, в които предлагам да се направи Кръгла маса под егидата на президента, на която кръгла маса да набележим Стратегия, да създадем срочни стратегии, да създадем Институт за подготовка на политически и административни фрагменти, обаче получавам цялостно безмълвие. На сегашния президент до септември предходната година бях изпратил пет писма. Нямах отговор на нито едно дълго време, най-после ми отговори по най-глупавия метод – че в този момент не било времето да се прави Кръгла маса, да се прави Стратегия и да се търсят оставки. Тоест моделът да бъде непокътнат. Запази ли се моделът, това е цялостна нелепост, тъй като той е повтаря, който и да пристигна на власт. При този модел на ръководство не може да има резултати. На всички равнища в страната проблемите не се схващат или в случай че се схващат, умишлено се работи против тях “, сподели Николай Колев-Босия и посочи, че нужните промени в модела са от една страна, върху това, което се осъществя като модел на ръководство, само че от друга са чисто законодателни.

„ В Нидерландия да вземем за пример живеят близо 18 милиона души. Знаете ли какъв брой е държавната администрация? 38 хиляди. А знаете ли какъв брой е администрацията в България, която няма и 7 милиона население сега – 800 хиляди души. При това състояние, каквато и подготовка да имат тези фрагменти, те си пречат един на различен и не могат нищо да свършат. Разбирам доста добре и Башибозука (бел.: има се поради Бойко Борисов) – той желае хора, които да гласоподават за него . Тези 800 хиляди, в случай, че имат фамилии, образуват едни гласове, на които той разчита. Ето това е самият модел – да се фалшифицират по този метод изборите “, сподели още Босия.

На въпроса в каква посока би трябвало да е новият законодателен модел на ръководство, той отговори: „ Нужно е да вземем за пример понижаване на тази администрация. Нужна е обаче първо една нова Конституция, в която тъкмо и ясно да бъде несъмнено каква страна ще бъдем , в каква посока ще се движим. Имайки поради член първи от сегашната Конституция, новата Конституция може да се сътвори от Велико национално заседание, само че може да стане и с един референдум, само че добре квалифициран. Тоест отново би трябвало да се мине през Кръгла маса по места и централно, нещата да се обяснят, с цел да може хората да имат критерии, по които да избират посоката на развиване на България “.

Относно присъединяване на жителите в ръководството, Босия сподели: „ Активно или пасивно е присъединяване на жителите, това не е толкоз значимо. Важното е това присъединяване да бъде свястно . При нас има прекомерно доста страсти, които вместо да вземат решение с разсъдък и значение, взимат решение прочувствено. От всеки 100 българи, които срещнете на улицата, 99 ще кажат, че желаят да живеят по-добре. Това обаче нищо не е, това са общи приказки. Как ще се осъществя това нещо не е ясно, само че и хората не се интересуват, не желаят да знаят “.

В България от епохи тече една антиселекция . В агрономството и при животните в селекцията се добиват най-качествените екземпляри, с цел да може да се основат генетично най-качествените плодове и животни. При нас това не е по този начин още с приемането на източното православие, което е основано от император Константин I. Източното православие е основано като политическа теория, а не като същинска вяра. Самият Константин I, бидейки император на Римската империя, през 313 година подписва едикта за въвеждане на католицизма в Рим. На идната година той прави оценка, че е направил огромна неточност, защото католическата вяра е отделена от страната – тя е подчинена не на императора, а на папата. Тогава той схваща, че не може да въздейства върху хората по този начин, както би желал. Започва да ги притиска, те го погват, той бяга на изток, отделя Византия от Римската империя и основава източното православие. В него религията е подчинена на императорската власт. Той стартира да унищожава всички несъгласни и да ги прогонва. На първо място това са павликяните.

Същото нещо прави и княз Борис Михаил при покръстването на българите през 865 година. Най-напред избива 52 болярски рода до крайник, тъй като те не са съгласни да сменят религията си – от Тангра да минат към християнството. След тях стартира да избива и да прогонва богомилите, които имат единствено едно само условия – те не желаят молитвата им към Бог да минава през страната им. Това е единственото им изискване и по тази причина има толкоз написани неистини за богомилството. По този метод в България остават единствено пречупени, смачкани хора, които елементарно се ръководят и елементарно се подчиняват, тъй като те желаят да оцелеят. Те не желаят един естествен, натурален, умишлен живот, те желаят да оцелеят. Този блян за оцеляване води до тези резултати, които виждаме и през днешния ден . Това изяснява за какво българинът е подобен и за какво Дядо Славейков е споделил „ не сме народ, а мърша “, по тази причина Паисий е споделил: „ О, неразумни и юроде “. Те единствено не са съумели да обяснят това нещо със системата, която в действителност е антиселекция “, описа Николай Колев-Босия. Той посочи, че под антиселекция има поради, че вместо най-хубавите представители на обещано съсловие, общественост или народ, се избират най-лошите.

След това диалогът се върна към актуалната политическа конюнктура. Споменавайки основаването на политически институт за образование на политици, на въпроса кой би трябвало да може да стане политик у нас, Колев отговори: „ Ние нямаме политици. Ние имаме хора, които настояват, че са политици, само че те не са . Те не взимат политически решения, а най-често групови бандитски решения, с които се употребяват една дребна част от хората. Говоря за ръководещите и за тези, които желаят да ръководят, които са претенденти “.

„ Сега за следващ път отхвърлих на три места да вляза в изборни листи. Поканиха ме, само че им отхвърлих. Казах им, че аз няма да им предам легитимност. Те нямат нито посока, нито имат стратегии, нито имат тактики, нито имат готови хора. Казах им, че в случай че ида при тях, хората ще си кажат, че щом Кольо Босия е отишъл, те са читави. Не мога да подведа хората “, сподели Босия. „ Покани ме Сашо Томов (бел.: Александър Томов, „ Движение дружно за смяна “), поканиха ме „ Изправи се! Мутри вън! “. Минчо Христов („ Движение на непартийните претенденти “) също ме предложения . Не мога обаче да отида при хора, които не знаят какво желаят. Така от една страна, ще подлъжа хората. От друга страна, няма да има никакъв естествен резултат. Навремето по този начин отхвърлих на Жельо (бел.: Жельо Желев) да му бъда вицепрезидент. Просто му споделих: „ Жельо, ти си един елементарен цървул. Искаш мен да ме назначиш за вице-цървул. Е, няма да стане! “, описа Босия.

В края на диалога Николай Колев-Босия беше безапелационен, че Кръгла маса е нужно да бъде извършена у нас. „ Трябва да се видят какви са проблемите на хората, какво би трябвало да се случи съгласно тях и съгласно разбора на специалисти. Трябва да се стигне до едно съгласие . Точно както поляците го направиха “, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР