ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кой ще управлява България - уравнение с много неизвестни

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Според данните от последното национално представително проучване на " Алфа Рисърч ", най-голяма все още е партията на негласуващите - 28,2 на 100 се двоумят дали да гласоподават, при твърдо решили да дадат своя избор 49,6 % от гласоподавателите. Отделно 16,3 на 100 от решилите да гласоподават не знаят още за кого. Лидия Йорданова от организация " Екзакта " пък твърди, че ГЕРБ и Българска социалистическа партия са мобилизирали съвсем изцяло твърдите си ядра, а опция на ръководещите се търси два пъти повече вдясно, в сравнение с вляво. В същото време, съгласно декемврийските проучвания на двете организации, извънпарламентарните съперници на ръководещите са с отслабваща готовност.

Следователно, в случай че с изключение на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, в 45-ия парламент влезат " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се. БГ ", действителна опция би се появила единствено в случай че някоя от трите извънпарламентарни обединения успее да се пребори най-малко за второто място (с късмет за мандатоносител и съдружно образуващ фактор).

Очертава се патова обстановка

Безспорна истина е, че ниската изборна интензивност - тази от към 50 на 100, облагодетелства първенците във вота. А за нея работи и пандемията, поради която част от хората няма да отидат до урните заради боязън от болест, а друга част, заради същия боязън, ще са пасивно лоялни към управническото статукво. За момента съперниците на ГЕРБ не съумяват да трансфорат неуспехите на ръководещите в борбата с ковид през втората фаза на епидемията в политическа виновност, не е ясно и доколо бързо и проведено ще се организира имунизацията, с цел да бъде включена вероятно и тя в сметката от пасиви на ГЕРБ.

Друг фактор, който работи за стакувото, е изтляването на протестната сила и заглъхването на обществените кавги, които поставяха ГЕРБ в обстановка на кръгова защита. Тук би трябвало да се добави и неналичието на задоволително време за нова опозиционна атака - президентът сгафи, като разгласи обществено допустимо най-ранната дата за изборите - 28 март, за която ръководещите в този момент го притискат да не отстъпва. И в случай че в идните два месеца не се случи нов величествен неуспех на ръководството или не се появи нов огромен скандал, който да отприщи углавен избор против ГЕРБ, в идващия парламент най-вероятно ще се получи патова обстановка.

Какви са разновидностите?

Повторна коалиция на така наречен градска десница с ГЕРБ би била пагубна за нея - още повече, че гражданското неодобрение през лятото стартира с акциите на " Демократична България ". Коалиция на Слави Трифонов с партията на Бойко Борисов би трансформирало в еднодневка новородената " ИТН ", въпреки тя постоянно да е била подозирана, че ще играе ролята на нова патерица на ГЕРБ. Най-безболезнено ще е ново съюзяване на Движение за права и свободи с ГЕРБ, нищо че в последните месеци партията на Доган обществено пое курс на раздалечаване от тази на Борисов. Но такава коалиция даже да реализира парламентарно болшинство, ще е нестабилна и ще обрече Движение за права и свободи на изолираност - позиция, която Доган не обича. Оттам нататък тройните обединения към ГЕРБ са още по-невероятни.

Вляво най-вероятната коалиция би била сред Българска социалистическа партия и " Изправи се.БГ ", само че тя ще е прекомерно дребна за болшинство. Би могло да се добави и Движение за права и свободи, което пък още веднъж ще повлече Българска социалистическа партия надолу, защото раните от кабинета " Орешарски " са още отворени, само че Мая Манолова отново може да предложи Делян Пеевски за върховен управнически пост.

Още по-самоубийствени биха били разновидностите за огромна коалиция (ГЕРБ - БСП), кабинет на националното единодушие (всички в управлението), експертен или програмен кабинет (с прикрита съдружна подкрепа). Щом борбата сред статуквото и алтернативата не е съумяла да излъчи явен победител на изборите, няма по какъв начин да се откри стабилно решение в Народното събрание след тях.

Есенен късмет

Шанс за изправителен изпит дава президентският избор наесен, който би направил по-възможни обединенията " всички против ГЕРБ " (БСП+десни+нови популисти) и " статуквото против всички " (ГЕРБ+ДПС+Патриоти). Тази опция става още по-реалистична, в случай че президентските избори се проведат по едно и също време с предварителни парламентарни. Тогава под плащовете на персоналните обединители - претендентите за президент, вероятно могат да се преглътнат и кандидат-парламентарни съюзи, които към момента имат пейоративния смисъл на ОФ-та.

Когато обаче се сложи въпросът за личностите на кандидат-президентите, възможностите за сполучлив избор, изключително за коалиция " всички против ГЕРБ " понижават фрапантно, тъй като Румен Радев надали би бил обединителят (не и за десните), а той едва ли би се отказал да се бори за втори мандат, откакто набра протестен хъс и поддръжка.

Така че наподобява цялата изборна 2021 очевидно ще мине под знака на мъчно решимото незнайно - кой да ръководи.

Автор: Веселин Стойнев
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР