ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ваксините срещу COVID в България: кой къде и как ще ги поставя?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Единственото несъмнено към този момент е, че в България има хладилници за предпазване на имунизациите. Но кой къде и по какъв начин ще ги слага? Твърде доста неща въобще не са ясни. А е планувано имунизацията да стартира след броени седмици.

Националният проект за имунизиране против COVID-19 в България, показан преди броени дни, наподобява на предизборна стратегия - в него липсват периоди, само че си има отговорници. В сряда проектът следва да бъде утвърден и на постоянното съвещание на държавното управление. А през днешния ден ръководителят на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов събира шефовете на районните здравни инспекции, отговарящи за шестте региона, на които е разграничена България, с цел да обсъдят логистиката на процеса.

Кой, къде, по кое време

Важно е местата за имунизация да бъдат готови и обществено оповестени още през декември, с цел да започва оптимално бързо процесът от януари. Такава е организацията в Германия, тъй като, както изясни федералният здравен министър Йенс Шпан, “предпочитам да имаме подготвени центрове за имунизация няколко дни по-рано, в сравнение с утвърдена ваксина, която не се употребява незабавно “. В българския проект е маркирано единствено: “Имунизациите ще се ползват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична здравна помощ, РЗИ, от лекари в профилирани структури на Министерство на вътрешните работи и МО и от преднамерено основани за задачата екипи, в това число и мобилни екипи”. Испанският министър председател Педро Санчес още през ноември разгласи, че имунизацията стартира през януари в 13 000 пункта. Ясно е обаче, че преди да стартира процесът където и да е в Европейски Съюз, Европейската организация по медикаментите и Европейската комисия би трябвало да се произнесат за имунизациите.

Конкретните места за имунизация в България към момента не са изяснени - във всички лечебни заведения ли ще става, в това число и в частните, мобилните екипи по какъв начин ще се образуват, ще се изплащат ли спомагателни средства от НЗОК или Министерството на здравеопазването, ще се изисква ли PCR-тест от искащите да се имунизират и кой ще го заплаща?

Единственото несъмнено към този момент е, че има хладилници за предпазване на имунизациите. Показа ги този уикенд министър председателят Бойко Борисов - във видео от следващата ревизия. Те са за предстоящите в края на декември първи доставки на 125 000 ваксини, създадени от Pfizer и BioNTech. Ще стигнат за към 60 000 индивида, защото за една имунизация се слагат по две дози. Съгласно проекта, те са предопределени за медиците от първа линия.

Медицинският личен състав в България наброява 243 600 души, тъй че тези първи доставки ще са извънредно незадоволителни за плануваните от така наречен Фаза 1. Но, както позволи проф. Гигов по БНР, надали всички ще пожелаят да се имунизират. Към момента е известно, че ваксини ще се отпускат против описи и избран дневен предел.

Не е ясно и кои лекари ще слагат ваксини - една част от тях са на първа линия в битката против болестта, други са заболели, трети надали ще се ангажират. В България лекарите са близо 30 000, от тях към 4500 са общопрактикуващите. Съгласно Националния проект, джипитата ще дават рекомендация на пациентите си дали да се имунизират, а на по-късен стадий, когато ще бъдат обезпечени ваксини и за възрастните, хронично болните, уязвимите групи от популацията, които са в последните две етапи от проекта, ще ги и слагат при избрани условия. Това значи, че върху общопрактикуващите лекари ще падне най-голямата тежест, тъй като при последните две етапи става дума за над 1,8 милиона души. Разбира се, не всички ще изискат да бъдат имунизирани, само че даже и част от тях да решат да си слагат непринудено безплатните ваксини, работата ще е съществено затруднена. Освен това ваксини ще се отпускат против поръчка, защото в случай че не бъдат сложени, те няма по какъв начин да бъдат съхранявани - нужни са специфични температури.

И още условия: нужно е да има “изразено предпочитание за ваксиниране против COVID-19 от страна на лицето или на законния представител (настойник/попечител) на лицето”. Освен това лекарят ще би трябвало да запознае искащия да се имунизира “с показанията на лекарствения артикул, метода му на приложение, противопоказанията му, както и с възможните странични резултати и нежелани реакции”.

Изисква се и осведомено единодушие за ваксиниране против COVID-19 - с автограф в амбулаторния лист, който общопрактикуващият доктор издава за извършения обзор и слагане на имунизацията или посредством сключване на бланка за осведомено единодушие по член 87 и 88 от Закона за здравето. Ваксинацията против COVID-19 ще се вписва в имунизационния паспорт, което значи, че имунизационният статус ще може да се потвърждава при нужда и в чужбина.

Ваксинацията - " Истанбулска конвенция-2 "?

Медии и обществени мрежи от месеци възвират от подвеждаща информация, подправени вести и тайни теории за имунизациите против ковид. Политолози даже към този момент предизвестяват, че има заплаха имунизацията да се трансформира в “Истанбулска конвенция-2”. А властта едвам в този момент ще стартира информационна акция и занапред ще изготвя “послания на понятен език за необятни кръгове от населението” (според Националния план).

Колко сполучливо комуникаторите ще преведат на българското общество изгодата от имунизациите - ще разберем евентуално преди изборите през пролетта. За по-широк кръг жители ваксини са планувани след първите три етапи, през които ще се имунизират медици, педагози, обществени служащи, чиновници във ВиК, енергото, ферми за норки.

Едва тогава на дневен ред ще бъдат всички други български жители, изявили предпочитание да им бъде сложена имунизацията. Достъпът до ромските гета е изключително значим поради огромния брой инфектирани там, само че заплахата от спорове не е за подценяване. Преди избори някои политически сили биха могли да употребяват имунизациите за разпалването на такива спорове. Всички помним абсурда със спрените от учебно заведение ромски деца в Сливен поради вселия суматоха слух, че ще ги лишават от родителите им.

Казано в резюме: имунизацията ще е следващият тест за третото държавно управление на Борисов в битката против пандемията. И персоналният образец тук ще е инфекциозен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР