Facebook отново се оказа в центъра на скандал, свързан с

...
Facebook отново се оказа в центъра на скандал, свързан с
Коментари Харесай

Нов скандал: Facebook е дала достъп на Netflix до личната кореспонденция на потребителите

Фейсбук още веднъж се оказа в центъра на скандал, обвързван с нарушение на неприкосновеността на персоналния живот на потребителите.

Според правосъден иск, оповестен на 23 март се твърди, че компанията е предоставила на Netflix достъп до персоналните известия на потребителите от 2011 година, с цел да може платформата да сортира по-добре наличието си.

В груповия иск, подаден през април предходната година от името на двама американски жители – Максимилиан Клайн и Сара Гребърт се твърди, че Netflix и Фейсбук „ са сключили особено съглашение “, по силата на което обществената мрежа е предоставила на стрийминг платформата достъп до потребителски данни посредством API Inbox. В подмяна Netflix се е задължила да дава на Фейсбук двуседмични отчети за показаните рекомендации и взаимоотношенията на потребителите с интерфейса. Това е трябвало да помогне на обществената мрежа при таргетирането на рекламите ѝ.

API са елементи от софтуера, които разрешават на разнообразни приложения да споделят и да обменят информация.

Твърди се, че персоналните връзки сред съоснователя на Netflix Рийд Хейстингс и създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг са изиграли не дребна роля в това съдействие. Освен това Netflix харчи доста пари за реклама в платформите на Meta. Например, до 2019 година Netflix е похарчила 200 млн. $ за реклами във Фейсбук.

„ Meta не е споделяла персоналните известия на хората с Netflix. Както се споделя в документа, съглашението е разрешавало на хората да изпращат известия на приятелите си във Фейсбук за това, което гледат в Netflix, непосредствено от приложението на Netflix. Такива съглашения са постоянно срещани в промишлеността. Убедени сме, че обстоятелствата ще покажат, че тази тъжба е неоснователна.

това съобщи представител на Meta пред Daily Mail

От Netflix към момента не са коментирали тематиката.

Това не е първият случай, в който Фейсбук е упрекната в приключване на потребителски данни. Един от най-големите кавги е обвързван с английската компания Cambridge Analytica, която е разполагала с данните на 87 милиона консуматори на обществената мрежа. Tогава Meta се съгласи да заплати 725 милиона $ на ищците.

Тъй като потребителите от ден на ден осъзнават цената и уязвимостта на персоналните си данни, търсенето на по-добра отбрана на неприкосновеността на персоналния живот и отчетност от страна на софтуерните компании евентуално ще нараства. Този финален случай, дружно с предходните кавги, свързани с Фейсбук служи като блестящо увещание за нуждата от постоянни закони за отбрана на данните и за значимостта на това корпорациите да носят отговорност за работата си с информация за потребителите в цифровата епоха.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР