Facebook, Google и Twitter са повишили прозрачността преди изборите за

...
Facebook, Google и Twitter са повишили прозрачността преди изборите за
Коментари Харесай

Онлайн платформите напреднали в борбата с дезинформацията

Facebook, Гугъл и Twitter са повишили прозрачността преди изборите за Екологичен потенциал

Онлайн платформите се ангажираха да съблюдават Кодекса за държание по отношение на дезинформацията (източник: CCO Public Domain)

Европейската комисия разгласява най-актуалните отчети на Фейсбук, Гугъл и Twitter за напредъка, реализиран в битката с дезинформацията през март 2019 година Трите онлайн платформи, подписали Кодекса за държание по отношение на дезинформацията, поеха ангажимент да рапортуват ежемесечно за дейностите си преди изборите за Европейски парламент през май 2019 година

„ Високо ценим напъните на Фейсбук, Гугъл и Twitter за повишение на прозрачността преди изборите за Европейски парламент. Приветстваме съответните дейности, които трите платформи започнаха в осъществяване на уговорките си по Кодекса “, се споделя в взаимно изказване на заместник-председателят на Европейска комисия Андрус Ансип и комисарите Вера Йоурова, Джулиан Кинг и Мария Габриел.

Трите онлайн платформи към този момент отбелязват рекламите с политическо наличие. По-специално, Фейсбук и Twitter са създали публично налични библиотеките с политическа реклама, а библиотеката на Гугъл е навлязла във фаза на изпитване.

„ Необходими са обаче още механически усъвършенствания, както и продан на методологии и набори от данни за подправените профили, които да разрешат самостоятелна оценка от външни специалисти, проверители на обстоятелства и откриватели “, споделят от Брюксел.

„ Същевременно буди страдание фактът, че Гугъл и Twitter към момента не са докладвали спомагателен прогрес във връзка с прозрачността при тематично насочената реклама, т.е. рекламата по тематики, които са обект на горещи разисквания по време на избори “, гласи взаимното изказване.

Фейсбук, Гугъл и Twitter са подхванали и спомагателни дейности за гарантиране на неприкосновеността на своите услуги и за битка против злонамерените ботове и подправените профили. По-специално, Комисията приветства засиленото съдействие сред Гугъл и организациите и мрежите за инспекция на обстоятелства.
още по тематиката
Освен това и трите платформи са провели начинания за поощряване на медийната просветеност и за образование на публицисти и на ангажирани с предизборната акция лица.

В рамките на осъществяването на Кодекса за държание, на 16 април 2019 година бе извършена среща сред платформите и националните регулаторни органи, участващи в групата на европейските регулатори за аудиовизуални медийни услуги, на която бе разисквана функционалността на библиотеките за политически реклами.

Представените през днешния ден отчети обгръщат ограниченията на платформите през март 2019 година Те разрешават на Комисията да ревизира дали преди изборите за Европейски парламент през май 2019 година са налице ефикасни политики, които да попречват опорочаването на изборния развой.

До края на 2019 година Комисията ще извърши цялостна оценка на първите 12 месеца от действието на Кодекса. В случай че резултатите се окажат незадоволителни, Комисията може да предложи по-нататъшни дейности, в това число от регулаторен темперамент.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР