Фабрики в източната част на Китай са отделили хиляди тонове

...
Фабрики в източната част на Китай са отделили хиляди тонове
Коментари Харесай

Китайски фабрики отделят тонове забранен химикал, разрушаващ озоновия слой, твърдят учени

Фабрики в източната част на Китай са отделили хиляди тонове неразрешено вещество, рушащо озоновия пласт в атмосферата. Това се твърди в ново проучване, оповестено през днешния ден от авторитетното списание " Нейчър " и представено от Би Би Си и " Ройтерс ".

Между 40 и 60 на 100 от газовете, създадени от 2013 година насам, може да са резултат от работата на заводи в провинциите Хъбей и Шандун, не престават откриватели от австралийския проучвателен център Commonwealth and Scientific and Industrial Research Organization и Бристълския университет във Англия.

Изучаването на атмосферните данни от Южна Корея и Япония е посочило, че излъчванията на трихлорофлуорометан (CFC-11) от източната част на Китай били към 7 млн. кг годишно повече, в сравнение с сред 2008 и 2012 година

Само в тези две провинции на Китай скокът в отделянето на излъчванията CFC-11 e със 110 %. " От данните... не получаваме инормация по какъв начин се употребява CFC-11 или къде е проиведен. Напълно допустимо е да е от различен район, друга чат на КИтай или даже друга страна и да е бил превозен до мястото, където вършат изолираност, където част от него да е била отделена в атмосферата, " споделя за Би Би Си откривателят Мат Ригби.

Какво е трихлорофлуорометан

Някога употребен за изолираност, в хладилници и климатици, през днешния ден CFC-11 e измежду неразрешените от Протокола от Монреал, подписан през 1982 година (Китай е страна по него от 1991 г.) Сред задачите бе отделянето на CFC-11 да бъде сведено до нулеви стойности през 2010 година

Макар то да нямаляваше до 2012 година, след тази година спадът в размера на излъчванията се забави с към 50%. Така учени откриха, че CFC-11 към момента се употребява, макар че при обособяване в атмосферата разрушава озоновия пласт, които пази от ултравиолетова светлина.

Миналата година обява на основаната в Лондон Агенция за следствия, свързани с околната среда, разгласи, че десетки китайски компании към момента употребяват трихлорофлуорометан за произвеждане на полиуретанова пяна.

Тогава Китай стартира акция за ревизия на 3600 компании, проидвеждащи пяната в страната, и даде обещание, че ще накаже всички извършители на протокола. През март страната разгласи, че е затворила две уреди, отделящи CFC-11.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР