Езиковият модел базиран на изкуствен интелект ChatGPT се счита за

...
Езиковият модел базиран на изкуствен интелект ChatGPT се счита за
Коментари Харесай

Сам Алтман - човекът, който предизвика революция в AI и беше уволнен от собствената си компания

Езиковият модел основан на изкуствен интелект ChatGPT се смята за най-значимото софтуерно събитие, след основаването на интернет.

Компанията, създала революционния чатбот, е OpenAI, чийто създател Сам Алтман беше уволнен изненадващо от борда на шефовете на 17 ноември.

Това хвърли компанията в безпорядък, за три дни тя смени трима изпълнителни шефове, а чиновниците ѝ приканиха борда да подаде оставка, в противоположен случай съвсем всички чиновници на компанията, към 700 души, заплашват да изоставен.

А с цел да стане още по-интересно Сам Алтман и някогашният президент на OpenAI Грег Брокман си си откриха нова работа в Microsoft (бел.ред един от основните вложители в OpenAI). От софтуерния колос споделят, че имат места и за чиновниците, които заплашват да последват създателя на OpenAI.

Кой е Сам Алтман и за какво уволнението му сътвори безпорядък в Силициевата котловина?

Сам Алтман е един от съоснователите на стартъп-а OpenAI. Компанията е основана през 2015 година, а измежду вложителите са още с Илон Мъск и Питър Тийл (съоснователи на Paypal).

Впоследствие те се отдръпват, а компанията xAI на софтуерния милиардер Мъск разгласи личен модел основан на изкуствен интелект Grok.

На фона на апелите, които насочва да не се бърза с усъвършенстването на изкуствения разсъдък преди да се подсигурява неговата сигурност,, който черпи данни от обществената платформа „ Х “ в действително време.

Самият Сам Алтман не е пестил предизвестията си за вероятните рискове от развиването на изкуствения разсъдък.

През май 2023 година той се яви на чуване пред Сената на Съединени американски щати, като прикани за регулации.

Уволнението на Сам Алтман като основен изпълнителен шеф на компанията OpenAI изненада софтуерния свят и хвърли в безпорядък компанията, създала езиковият модел основан на неестествен интелеткт ChatGPT.

Защо Сам Алтман беше уволнен от личната си компания?

Мотивите за уволнението му по този начин и не стават напълно ясни. Според формалното мнение на борда на шефовете – те към този момент " нямат доверие в неговата дарба на продължава да води OpenAI ".

" Алтман не е изцяло прям в връзката си борда, което пречи на способността му да извършва отговорностите си ", написа в формалното известие от компанията.

Появиха се спекулации, че повода за уволнението на Алтам е скандал сред основния инженер Иля Сутскевер, от една страна, и Сам Алтман и Грег Брокман, от друга.

Двете страни са се разделили поради противоречие към бъдещето на компанията - Алтман е желал тя да работи за комерсиална облага и да се развива все по-бързо, което е оценено като прекомерно рисковано. Групата към Сутскевер е упорствала да се резервира по-ранния профил на OpenAI като организация с нестопанска цел, фокусиран върху сигурността и по-внимателното създаване на продуктите.

На фона на предизвестията, че бързото развиване на изкуствения разсъдък, крие опасности за сигурността на човечеството като цяло, се твърди че Алтман е разговарял с някогашния началник на дизайна на Apple Джони Айв за построяването на ново хардуерно устройство основано на изкуствен интелект. Има и спекулации, че Алтман се пробва да набере средства за нова компания за произвеждане на чипове, посредством които се ръководят мощни AI системи.

Последният назначен като краткотраен основен изпълнителен шеф, Емет Шиър отхвърли уволнението на Алтман да се дължи на някакво противоречие по отношение на сигурността на технологията, само че по този начин или другояче не даде ясно пояснение за аргументите довели до решението на борда на шефовете да изгони създателя на компанията.

700 чиновници на OpenAI са подготвени да изоставен, в случай че бордът не подаде оставка

След уикенда изпълнен с безредни дейности в компанията и промяната на двама краткотрайни изпълнителни шефове (Мира Мурати и Емет Шиър0, пристигна и писмо от 700.

Според тях с уволнението на Алтман, те са потвърдили, че не могат да ръководят компанията и на собствен ред предизвестяват, че са подготвени да изоставен.

Дори Иля Сутскевер, един от основните мотори на езиковия модел ChatGPT, който е член на борда под обстрел и апетитен за една от аргументите за уволнението на Алтман призна в обществената мрежа „ X “, че е позволил неточност.

„ Сега надълбоко скърбя за присъединяване си в дейностите на борда. Никога не съм имал желание да навредя на OpenAI. Обичам всичко, което изградихме дружно, и ще направя всичко допустимо, с цел да събера още веднъж компанията “, написа Сутскевер.

Алтман не е просто основен изпълнителен шеф на компанията, той е фигурата зад революцията в изкуствения разсъдък, която очарова обществеността и вложителите, само че също по този начин разтревожи специалисти в промишлеността, отбелязва английският „ Гардиън “.

Освен за ChatGPT, OpenAI е компанията създала Dall-E. Инструмент, основан на изкуствен интелект, който основава изображения от текстови подкани.

Преди събитията от последните дни, OpenAI беше в договаряния за довеждане докрай на договорка за набиране на средства, която би оценила бизнеса на 80 милиарда $.

А 38-годишният основен изпълнителен шеф на компанията, беше синоним на триумфа на ChatGPT, който притегли 100 милиона консуматори за два месеца след стартирането му за всеобщо прилагане на 30 ноември 2022 година

Какво значи всичко това за OpenAI и ще докара ли до закъснение на фурора към изкуствения разсъдък?

Британският " Гардиън " отбелязява, че за Microsoft няма да са проблем средствата, нужни за придобиването на OpenAI, даже при противоречивата оценка от 80 милиарда $. Изданието обаче напомня, че антимонополните органи в Съединени американски щати и Европейски Съюз ще гледат под лупа консолидацията на заражащия се пазар на генеративен AI.

Microsoft преди малко приключи придобиването на компанията за видеоигри зад. Сделката мина доста мъчно през регулаторите, а евентуална договорка би била още по-трудна. Microsoft сега има 49% дял в OpenAI. И както стана ясно е подготвена да приюти чиновниците от OpenAI, които решат да последват Алтман.

Така, в случай че Алтман не се върне в OpenAI, тогава наподобява работата по модернизиран Изкуствен разсъдък ще продължи непосредствено под шапката на Microsoft.

Преди време Алтман разгласи, че ще работи по построяването на общ изкуствен интелект. Това е система основана на AI, която може да извършва разнообразни задания на равнището или даже над човешкото равнище на просветеност.

В изявление този месец той споделя: „ Визията е да създадем общ изкуствен интелект, да разберем по какъв начин да го създадем безвреден … и да разберем изгодите. “

Каква е разликата сред генеративен и общ изкуствен интелект?

Революционият езиков модел ChatGPT на OpenAI, и съперниците му Bard на Гугъл и новият Grok на Мъск, са основани на генеративен изкуствен интелект.

Те могат да генерират езикови известия по поръчка и поразително да имитират човешката тирада, даже да водят разговор.

Макар постоянно да са подложени на критика, че позволяват неточности, само че текстовете им звучат безапелационно, тези модели се усъвършенстват и към този момент демонстрират, че ще трансформират света за обособени специалности.

Така да вземем за пример, програмистите могат да получат подготвен базов код за секунди, а по-късно да работят над него и да го усъвършенстват.

И в случай че качествата на генеративния разсъдък са впечатляващи, то Общият изкуствен интелект е нещо доста по-мощно. На доктрина, той ще може да взема решение комплицирани задания и ще е на равнището и даже над равнището на човешкия разсъдък.

Нещо, за което редица учени предизвестяват, че може да се окаже най-опасното начинание в човешката цивилизация.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР