Евтиният ток е в миналото. Големите енергийни консуматори едва ли

...
Евтиният ток е в миналото. Големите енергийни консуматори едва ли
Коментари Харесай

АмонРа Енерджи и времето на соларните централи

Евтиният ток е в предишното. Големите енергийни потребители надали ще може да разчитат на дотации вечно, с цел да не престават да създават своята продукция. Тогава? Фотоволтаичните системи към този момент са една добра опция и много бизнесмени с дребен или междинен бизнес, както и огромни компании влагат в слънчеви централи. Специалистите в този бранш настояват, че фотоволтаичните генератори за ток са решение за трайно понижаване на разноските за електричество, като има и редица други изгоди.

Търсим експертното мнение на доктор инж. Димитър Белелиев – експерт с близо 30-годишен опит като началник и вложител в енергетиката. Той е ръководител на Съвета на шефовете на най-голямото българско дружество за поддръжка на огромни мощности в енергетиката – „ Централна енергоремонтна база “ ЕАД, и създател на „ АмонРа Енерджи “ – един от одобрените центрове за артикули и решения в слънчевата енергетика:

Инвестициите в централи, които работят със слънчева сила, непрекъснато нарастват през последните 10 години. Високите цени на електрическата енергия форсираха този развой. Освен понижаване на сметките за ток и енергийна самостоятелност, фотоволтаичните системи водят до възстановяване качеството на електрическата енергия и до доходи. При сегашните цени на електрическата енергия инвестицията във фотоволтаик се изплаща приблизително за 4 години за семействата, а за бизнеса – за 2 години. Иначе като естествен период за възвръщаемост на една инвестиция се приема 8-9-годишен интервал. При положително планиране и задоволително покривно пространство един фотоволтаик може на 100% да покрие потреблението на ток. Подобна инвестиция дава и сигурност. В Западна Европа към слънчевата система съвсем наложително се поставя батериен блок. Когато има остатък на сила, той акумулира, когато има ползване – отдава.
Търсенето
на слънчево съоръжение раздвижи пазара и към този момент надвишава в пъти предлагането. Това важи и за трите съществени сегмента: Residential (фотоволтаичните системи върху покривите на жилищни кооперации), Commercial (за предприятия, магазини, търговски помещения) и Utilities (мегаватови централи и паркове за произвеждане на енергия). Производството и доставките не могат да отговорят със същия ритъм на повишеното търсене, те се бавят, което може да докара до загуба на средства и даже до преустановяване на планове. Ние обаче направихме слънчевата си бизнес тактика по този начин, че да не изпитваме проблем с доставките. Онези, които имат нужда слънчевата им система да бъде построена качествено и в период, търсят нас, с цел да им помогнем в тази нелека задача.
Реализацията
на един фотоволтаичен план би трябвало добре да се обмисли, защото е обвързвана с капиталови разноски и с следваща употреба. Първо, деликатно би трябвало да се подбере снабдител на оборудването, като се реши какво качество предлага той. Следваща стъпка е да се избере архитект. Често допускана неточност е този стадий да се пропуща, а вярната работа на една фотоволтаична система зависи доста от проектирането й. И откакто имате подготвен план, може да пристъпите към търсене на реализатор с рекомендации и опит. Най-добре е да се отиде на място, да се потърси противоположна връзка от клиенти на компанията. Цената не трябва да е нито прекомерно висока, нито прекомерно ниска – и в двата случая има нещо подозрително. Задължително е да имате контракт за гаранционно и следгаранционно обслужване. Стандартите при слънчевите панели и инвертори са най-малко 10 години.
В нашите складови бази
в София, Солун и Букурещ има над 300 типа съставни елементи. Те покриват целия набор от детайли, нужни за построяването на централа, която работи със слънчева сила. При фотоволтаичните панели също поддържаме многообразие, като главно залагаме на: JA Solar - по размер те са в топ 5 на международните производители; Canadian Solar - голяма компания, листната на фондовата борса в Северна Америка, един от софтуерните водачи във фотоволтаиката в цялостен свят; ZnShine - предлага новаторски графенови покрития за места със съществено запрашаване. Тези марки са в първия дирек на международната слънчева енергетика и съгласно ранглиста на Bloomberg New Energy Finance са 100% „ банкируеми “. Инверторите, които „ АмонРа Енерджи “ предлага, са на  SunGrow (най-големият производител в света, с обезпечено качество, изключително за огромни централи), SAJ (номер едно за къщи и при помпените инвертори за напояване), Growatt. При покривните системи най-силен интерес отчитаме към холандската марка Esdec - най-големият снабдител на покривни структури в света, както и към испански производители.

Предлагаме и горивни кафези, акумулатори, структури и съставни елементи за сглобяване, свързване и монтаж. Не единствено поддържаме на склад съоръжение от тези международни марки, само че осигуряваме сервизната им поддръжка 24 часа в денонощието и образованието на монтажниците за работа с тях.
Опитът в България
сочи, че се влага в централи с огромен потенциал, които са в полето. Това съгласно нас е неточност. Първо, тъй като при ВЕИ балансирането е извънредно мъчно. Едно е да инсталираш 300 мегавата по покривите в София, а друго – из цялата страна, с цел да се използват в София. Това носи доста загуби и ненужно балансиране. Второ, при централите в полето се унищожава обработваема земя. В Австрия, Холандия, Германия слънчевите системи са единствено върху покривите. В Гърция, Испания, Италия слънцето е с 30-40% по-силно от това в България, само че даже и там множеството слънчеви съоръжения са на покривите. Вложенията в такива слънчеви централи са преференциални и за дребния бизнес, и за семействата. От огромна централа печелят по-скоро избрани вложители. Държавата би трябвало да подкрепя вложенията в дребни и междинни покривни централи за крайни клиенти и бизнеса – в градове, промишлени зони, върху покривите на предприятията. Така изгодите ще са за всички, които употребяват сила от възобновим източник.
Фирмен профил
„ АмонРа Енерджи “ е основана през 2020 година и към този момент е най-голямата компания на Балканите за доставка на слънчево съоръжение. Освен в България, участва в Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Албания. Този необятен обсег на деяние разрешава да оферират най-хубавото международно съоръжение на най-хубави цени. Фирмата е разумно уголемение на активността на „ Централна енергоремонтна база “ ЕАД – дружество със 75-годишен опит в енергетиката. Имат и дъщерна компания, която специализира в инсталациите. Фокусът е върху дребни и междинни планове до 5 мегавата – за къщи, промишлени здания, търговски центрове, предприятия.
Предимствата за бизнеса и индустриятаЕднократна инвестиция със 100% възвръщаемост;Най-ниска себестойност на тока;Намаляване на разноските електрическа енергия на предприятието;Ефективно потребление на покриви и прилежащи площи;Безплатна суровина за произвеждане на ток – слънчева енергия;Независимост от повишаване цената на тока.Текстът е част от бр. 113 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР