Еврозоната трябва да засили вътрешното търсене, включително чрез по-големи публични

...
Еврозоната трябва да засили вътрешното търсене, включително чрез по-големи публични
Коментари Харесай

Лагард: Европа се нуждае от иновации и инвестиции

Еврозоната би трябвало да ускори вътрешното търсене, в това число посредством по-големи обществени вложения, в случай че желае да устои на слабостта зад граница, съобщи в петък новият президент на Европейската централна банка Кристин Лагард, съобщи БНР, цитирайки Ройтерс.

"Отговорът лежи в превръщането на втората най-голяма международна стопанска система в такава, която да е отворена за света, само че и уверена в себе си - стопанска система, която употребява в цялостна степен капацитета на Европа, с цел да разгърне по-високи темпове на вътрешно търсене и дълготраен напредък ", означи госпожа Лагард, говорейки на европейска банкова конференция.

Тя удостовери, че ЕЦБ ще свърши своята работа, продължавайки "да поддържа стопанската система и да реагира на бъдещи опасности ", като в същото време следи "страничните резултати " от нейната прекомерно разхлабена парична и лихвена политика. "ЕЦБ ще реализира задачата по-бързо, в случай че намира помощ и от други политики, като един от основните детайли е фискалната политика в еврозоната ", акцентира шефът на ЕЦБ.

Кристин Лагард показа екипа си в ЕЦБ, формиран единствено от мъже

Според Лагард има две съществени провокации, пред които е изправена международната стопанска система в наши дни. "Първото се отнася до изменящия се темперамент на международната търговия, като има промени и от по-структурен темперамент. Второто предизвикателство е обвързвано с вътрешния напредък в развитите стопански системи ".

"Приспособимата позиция (стимулиращата политика на ЕЦБ) е основен мотор на вътрешното търсене. Тази позиция остава в действие ", акцентира Лагард.

Тя акцентира значимостта на обществените вложения, призовавайки общоевропейските фондове да бъдат изразходвани за превръщането на блока в "по-дигитален и по-екологичен ". "Инвестициите са изключително значима част от отговора на днешните провокации, защото те са от изгода като за днешното търсене, по този начин и за утрешното предложение ", сподели Лагард.

Според Лагард продължаващото комерсиално напрежение и геополитическата неустановеност способстват за забавянето на растежа на международната търговия, който се е нараснал едвам на половина по отношение на предходната година. "Това е най-ниският растеж, който в миналото сме виждали ", акцентира шефът на ЕЦБ.

Кристин Лагард съобщи, че тези несигурности са се оказали по-трайни от предстоящото и това явно се отразява на еврозоната. Тя означи, че през тази година се чака стопански напредък от 1,1%, "което е доста по-ниско, в сравнение с прогнозирахме ".

"Започваме да следим световна смяна, задвижвана основно от разрастващите се пазари, от външно към вътрешно търсене, от вложения към ползване и от произвеждане към услуги ", предизвести централният банкер.

В речта си на Европейската банкова конференция Лагард допусна, че стопанската система на еврозоната ще има огромна изгода от завършването на единния дигитален пазар, единния финансов пазар и единния пазар на услуги.

"Еврозоната е по-бавна, с цел да прегърне нововъведенията и да извлече изгода от цифровата ера, в сравнение с други като Съединени американски щати ", означи тя и добави, че завършването на единния дигитален пазар ще докара до "ежегодни изгоди от над 170 милиарда евро ".

Кристин Лагард акцентира значимостта на завършването на икономическия и паричен съюз, което да обезпечи "достатъчна отбрана против моралния риск, с цел да се обезкуражи по-ниската пестеливост, само че и задоволително взаимно обезпечаване, с цел да се предотврати свръх спестовността ".

I was pleased to invite my new Governing Council colleagues to join me at an off-site retreat yesterday. We discussed in an open and informal setting the running of the Governing Council. pic.twitter.com/ifMxiNh7uh
— Christine Lagarde (@Lagarde) November 14, 2019
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР