Европейско-японската сонда Бепи Коломбо тази нощ прелита край планетата Меркурий,

...
Европейско-японската сонда Бепи Коломбо тази нощ прелита край планетата Меркурий,
Коментари Харесай

Сондата „Бепи Коломбо“ прелита близо до Меркурий

Европейско-японската сонда " Бепи Коломбо " тази нощ прелита край планетата Меркурий, заяви Би Би Си.

Тя се движи прекомерно бързо, с цел да навлезе в орбита и ще прелети край планетата. Гравитацията на Меркурий обаче ще забави малко придвижването ѝ. След няколко прелитания през идващите години " Бепи Коломбо " през 2025 година ще се стабилизира към Меркурий.

Първото оптимално приближаване е в 2,34 ч българско време в събота. Траекторията на сондата ще я води на 200 км от повърхността на планетата.

" Бепи Коломбо " ще прави фотоси, само че не и с висока резолюция. Те ще са черно-бели. Научните камери на апарата към този момент не работят, тъй като са прибрани на несъмнено място вътре в него.

Следващите прелитания на " Бепи Коломбо " края Меркурий ще са през юни 2023, септември 2024 година, декември 2024 година През януари 2025 година ще се нарежда край планетата. Научните наблюдения ще стартират през 2026 година

Мисията в действителност се състои от два апарата - единият на Европейската галактическа организация, а другият на Япония. Те ще се разделят, когато доближат орбита край Меркурий. Европейският ще картографира терена на планетата и ще събира данни за структурата и състава на повърхността и вътрешността ѝ. Японският ще изследва магнитното ѝ поле и взаимоотношението му със слънчевия вятър.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР