Европейският съюз залага на системата за обществени поръчки на храни

...
Европейският съюз залага на системата за обществени поръчки на храни
Коментари Харесай

ЕК подготвя критерии за обществените поръчки за храни в детските гради

Европейският съюз залага на системата за публични поръчки на храни за учебни заведения и детски градини, с цел да наложи на промишлеността да създава по-здравословни и качествени храни. Това е един от значимите заключения на експертната конференция за здравословното хранене при децата, част от програмата на европейското ни председателство. Днес бяха дискутирани и общи правила за рекламата на детските храни, които би трябвало да трансформират питателните привички при децата.

Европейската комисия приготвя общи критерии и инструкции за това по какъв начин би трябвало да се организират публични поръчки за храни в детските градини, учебните заведения, при които не цената, а качеството ще е водещо.
Джон Райън - дирекция " Здравеопазване в Европейска комисия ": Това са храни с ниско наличие на сол и мазнини, само че и с ниска цена. Пазарът на Европейски Съюз за учебна храна генерира към 87 милиарда евро годишно. Голям пазар, тъй че в случай че страните членки се съгласят да купуват висококачествени храни за учебните заведения, те изпращат сигнал до локалните, до по-големите производители, че качеството на храната е главен аршин.
България се приема от специалистите като страна с позитивен опит в тази сфера. От 10 години имаме три законодателни документа, които контролират храненето в детски колективи и създадени сборници с предписания.

В резултат на това у нас се регистрира задържане на възходящия ритъм на затлъстяване при децата и даже противоположна наклонност при избрани групи. Хранителните привички при децата могат да се трансформират и посредством понижаване на натиска на рекламите.

Директивата за това ще бъде подготвена в границите на нашето председателство и включва строги критерии, които храни са несъответствуващи за деца и не би трябвало да се популяризират.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР