Европейският съюз внезапно - и, изглежда, от нищото - влезе

...
Европейският съюз внезапно - и, изглежда, от нищото - влезе
Коментари Харесай

Катар ще помогне на Русия в усмиряването на Европа

Европейският съюз ненадейно - и, наподобява, от нищото - влезе в спор с Катар, същата страна, чийто газ трябваше да размени съветското гориво за Европа. Каква е предисторията на този скандал, какви дейности може да предприеме Катар против Европа и по какъв начин това може да помогне на Русия?

Европейските политици би трябвало да гледат по-често остарели филми за главните правила на дипломацията. Например, именитата лента " Кръстникът ", където Дон Корлеоне се кара на гробаря, който идва при него за помощ в час на огромна потребност.

„ Не мога да си спомня по кое време за последно ме поканихте у вас на чаша кафе, макар че жена ми е кръстница на единственото ви дете. Нека бъдем почтени в този момент: в никакъв случай не си търсил моето другарство и се страхуваш да си ми дебитор ”. И той произнася фраза, която по-късно става крилата: „ Питате, само че питате без нужното почитание “. Може би, в случай че европейските политици бяха чули това, щяха да изградят връзката с Катар по друг метод. И те нямаше да провеждат никакъв " Катаргейт ".

Катаргейт ”

С тази дума в този момент се назовава грандиозният скандал в Европейския парламент. Скандалът стартира на 9 декември с всеобщи претърсвания в постройката на Европейския парламент и последвалото арестуване на шестима депутати, в това число вице-председателя Ева Кайли. От тях и околните им безусловно са конфискувани куфари с пари, които са получавали като подкупи от трети страни.

И в листата на тези страни Катар е посочен преди всичко. Твърди се, че тази страна е платила на Кайли да хвали емирството от трибуната на Европейския парламент в навечерието на Световното състезание за „ историческата промяна “ и „ отбраната на трудовите права на гастарбайтерите “ (Тогава бяха плъзнвали клюки за нечовешките условия в които трудовите мигранти работят по време на построяването на оборудванията на шампионата).

Да, би трябвало да се отдаде заслуженото на Катар. „ Властите на Катар се отнасят ревниво на репутацията на страната си. Когато в навечерието на международното състезание се появиха публикации, че задгранични служащи, наети за строителството на спортни уреди, умират от горещина и неприятни условия, управляващите в страната незабавно започнаха да търсят пропуски в системата и да ги отстраняват. В този миг бях в Катар и видях какъв брой съществено е направено това. Недостатъците в действителност бяха поправени, издигнати бяха нови жилищни здания за служащи и строители, усъвършенствани бяха климатичните системи и най-важното, беше неразрешено да се работи денем (от края на пролетта до началото на есента е доста горещо в Катар и просто е невероятно да се работи в открити пространства) ”, изяснява политологът Елена Супонина.

Всички обаче схванаха, че малко хора се интересуват от самата обстановка на катарските гастарбайтери. Скандалът беше раздухан по политически аргументи - Европа се опита да окаже напън върху емирството, пробвайки се да контракти преференциални условия при търговията с газ.

Всъщност натискът продължава и в този момент - да вземем за пример в региона на екологията. Така да вземем за пример в английския “Гардиън ” се появи дълга публикация, която споделя за голямата щета на околната среда, породена от увеличението на добива на газ в Катар. Очевидно, тъй като този газ отива в неверните, недемократични страни в Азия. Ето за какво, съгласно някои специалисти, управляващите на емирството са решили да влагат в лобиране.

Не се изпуска

Скандалът “Катаргейт ” няма да може да бъде потулен - самите европейски водачи не се интересуват от това. Сред тях господства мнението, че Европа би трябвало предизвикателно да се бори с подкупите в редиците на депутатите, с цел да „ възвърне доверието в европейските институции “ и да предотврати успеха на изборите през 2024 година на тези сили, които се опълчват на европейския мейнстрийм. Онези, чийто представител, унгарският министър председател Виктор Орбан, написа, че “всички знаеха, че Брюксел е цялостен с корупция, само че в този момент се стигна до полицейски дейности “ и че „ пристигнало е времето да пресушим брюкселското тресавище “.

Сега, казано по-просто, Катар ще бъде бичуван обществено. Всъщност към този момент са го бичували - на представителите на Катар публично беше неразрешено да влизат в постройката на Европейския парламент. Брюкселската администрация слага личните си ползи над националните ползи на страните членки на Европейски Съюз, по тази причина ще накаже Катар, макар че Европа има потребност от положителни връзки с емирството. Този скандал идва в най-неподходящия миг за европейските страни с дефицит на газ, в частност Германия, написа “Политико ”. След като изостави съветските въглеводороди (или се пробва да го направи), Европа обезверено търси различни снабдители на синьо гориво. И единствената опция през днешния ден е доставката на безценен полутечен природен газ (ВПГ), един от чиито съществени снабдители е Катар.

„ Според Европейската комисия тази година Катар съставлява едвам 5% от европейския импорт на газ. Значението на Катар за европейската енергийна сигурност обаче ще нарасне заради разширението на индустриалните мощности на емирството за ВПГ. През 2026 и 2027 година той ще приключи два огромни плана в тази област “, написа “Политико ”. Именно от един от тези планове би трябвало да стартира износът на газ за Германия.

Припомняме, че при започване на декември германците (или по-скоро американците от “Коноко Филипс ” настоящи в полза на Германия) гордо подписаха дълготраен (15 години) контракт за доставка на газ с Катар. Да, приказваме едвам за 2 милиона тона ВПГ, или в случай че преизчислим в кубични метри след регазификация, 2,7 милиарда кубически метра. Това е едвам 3% от общото годишно търсене на газ на Германия. Други други възможности обаче към момента няма.

Германците държат на тази опция и няма да се откажат от нея даже макар корупционния скандал. „ Търговията с други страни постоянно би трябвало да регистрира моралния аспект на връзките, в които влизате. В същото време е належащо да се подсигурява сигурността на доставките на газ и тук Европа или Германия са заинтригувани да заменят количествата, които получихме от Русия “, споделя немският министър на стопанската система Роберт Хабек. Но въпросът е по какъв начин ще се държи Катар?

Тук би трябвало да разберете спецификата на Изтока. Емирът на Катар Тамим ал-Тани, сходно на татко си Хамад, цени личната си известност. Опитите на други водачи по някакъв метод да обидят емира на Катар доведоха до съществени, от време на време даже съдбовни последствия за тези водачи. Например някогашният либийски водач Муамар Кадафи, който един път съпостави болния от диабет емир Хамад с варел, или някогашният египетски президент Хосни Мубарак, който сподели, че цялото население на Катар ще се побере в хотел “Хилтън ” в Кайро.

Приоритетите остават

По отношение на страните от Европа, несъмнено, никой не може да провежда преврати - само че в Доха ясно демонстрират, че европейската неучтивост може да повлияе на енергийното съдействие. „ Решението да се вкара такова дискриминационно ограничаване като възбраната на представителите на Катар да посещават постройката на Европейския парламент, което лимитира разговора и съдействието във връзка с Катар до приключването на процеса, ще се отрази отрицателно и на районното и световното съдействие в региона на сигурността. като продължаващите полемики към световната енергийна беднотия и сигурност “, сподели Министерството на външните работи на Катар.

Въпросът е до каква степен Катар в действителност желае и може да накаже Европейския съюз с газ? Ще премине ли оттатък заканите? Експертите слагат това под въпрос.

„ Сегашният скандал с европейците в политическата, академичната и журналистическата среда се възприема като интриги на врагове. Казват, че Катар не е отстъпил пред редица претенции, свързани със половите малцинства и използването на алкохол, а по-късно е последвал злоумишлен отговор. Те обаче изхождат от обстоятелството, че Европа се нуждае от опазване на връзките не по-малко от Катар, тъй че възприемат всичко това много умерено. Така че Катар ще поддържа и развива връзките с Европейски Съюз и се надява, че европейците също ще схванат това “, споделя Елена Супонина.

„ Катар надали ще утежни обстановката и няма да откаже да продава газ на Европа. Ръководството на емирството още след началото на Световното състезание по футбол съобщи, че страната ще продава газ на всеки, без значение от политическите възгледи на купувачите. Че не смесват политиката и бизнеса. Освен в случай че Европа изцяло не прекали по отношение на Катар “, изяснява Юшков, учител във Финансовия университет, специалист в Националния фонд за енергийна сигурност.

Според него има и механически компликации при наказването на Европейски Съюз. „ За Катар е мъчно да манипулира размерите на газ, защото акционерите в газовите планове на емирството са интернационалните компании, които в действителност се занимават с експорт. Доха може да забрани износа на газ за Европейски Съюз единствено на държавно равнище, само че сходна стъпка може да докара до съществени стопански проблеми за емирството “, продължава Юшков.

Тук обаче не е належащо да се санкционира с деяние - задоволително е да се санкционира с безучастие. Например отводът да се отстъпва пред Европа за сметка на националните ползи, които от своя страна допускат продажба на газ на надеждни и платежоспособни източни страни, а не грубиянството и слагането на тавани на цените на газа от западните.

„ Разговарях с високопоставени представители на катарската петролна и газова промишленост и мога да кажа, че Катар въпреки всичко няма да може да размени съветския газ в Европа, най-малко в размерите, на които европейците разчитат. Емирството е подписало дълготрайни газови съглашения с азиатските страни и няма да е допустимо тези потоци да бъдат пренасочени към Европа. Така че за Катар приоритет не е Европа, а Азия, на първо място Китай “, споделя Елена Супонина.

И Европа в този момент прави всичко допустимо, с цел да резервира тези цели - в последна сметка тя желае те да бъдат заменени без да демонстрира почитание. Москва в тази обстановка би трябвало единствено да приветства европейските бюрократи и да продължи да прави това, което прави. Са продължи почтително да беседва с арабите, да държи газови моркови пред европейците, а също и да изчака самата Европа да разбере, че без съветски газ Старият свят е жертван на деиндустриализация. Но с цел да получи този морков, Европа ще би трябвало да помоли Русия с почитание.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР