Европейският съюз трябва да наложи значими санкции срещу Турция, ако

...
Европейският съюз трябва да наложи значими санкции срещу Турция, ако
Коментари Харесай

Премиерът на Гърция: Диалогът с Турция е важен, но при мирна реторика

Европейският съюз би трябвало да наложи " значими " наказания против Турция, в случай че Анкара не изтегли морските си активи от противоречиви региони в Източното Средиземноморие. За това настоя гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в публикация, представена от " Ройтерс ".

Гърция и Турция са в спор за морските граници в района, като това е последният щрих в търканията сред двете съюзнички в НАТО, които не престават от десетилетия. Турция изпрати транспортен съд за сондиране в регион, за който и двете страни настояват, че е тяхна територия.

" Имаме потребност от разговор, само че не и когато сме държани под прицел. Това, което заплашва сигурността и стабилността на моята страна, заплашва благосъстоянието и сигурността на всички държави-членки на Европейски Съюз ", сподели Мицотакис в публикация, оповестена в лондонския в. " Таймс ", немския вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг " и френските вестник " Монд ".

Този месец се чака водачите на Европейски Съюз да уточнят отговора си на Турция. Ако Турция не изтегли активите си, би трябвало да бъдат наложени " значими наказания ", написа гръцкият министър председател.

" Ако Европа желае да упражни същинска геополитическа мощност, тя просто не може да си разреши да успокои воюващата Турция ", сподели Мицотакис.

Турция, сподели той, към момента има време да избегне глобите и да " направи крачка обратно ".

" Те би трябвало да правят отстъпка, да се върнат на масата и да продължат оттова, откъдето са спрели, когато са се отказали от изследователските диалози през 2016 година И в случай че не можем да се съгласим, тогава би трябвало да потърсим решение в Хага ", сподели той, базирайки се на интернационалния съд за суверенни разногласия.

Френският президент Еманюел Макрон ще разиска обтегнатите връзки на Европейския съюз с Турция по-късно в четвъртък с Мицотакис.

И двамата участват на срещата на върха " MED7 " на френския остров Корсика, дружно с водачите на Португалия, Испания, Италия, Кипър и Малта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР