Европейският съюз ще продължи да нарича Македония с досегашното наименование

...
Европейският съюз ще продължи да нарича Македония с досегашното наименование
Коментари Харесай

ЕС ще нарича Македония БЮРМ до ратифициране на споразумението

Европейският съюз ще продължи да назовава Македония с досегашното название "Бивша югославска република Македония " (БРЮМ) до окончателната ратификация на подписаното през вчерашния ден съглашение сред Скопие и Атина. Това заяви в отговор на въпрос на конференция представител на Европейската комисия.

Остават още няколко стъпки и до момента в който те не бъдат изминати, ще продължим да назоваваме страната БРЮМ, сподели представителят. Той означи, че това е и методът на Организация на обединените нации.

Сключеното съглашение през вчерашния ден предстои на парламентарна ратификация в Гърция и Македония, както и на референдум измежду македонците. Засега остава открит въпросът дали Европейски Съюз и НАТО ще изчакат процесът да приключи напълно, преди да насочат към Скопие покана за договаряния за присъединение към двете интернационалните организации.

68,3 % от гърците дефинират съглашението сред Атина и Скопие като неприятно, написа гръцкото издание "Прото тематика ", като се базира на изследване на публичното мнение на социологическата организация Marc. Едва 22,9 % от запитаните утвърждават договореностите сред двете страни.

По-негативни към съглашението са настроенията измежду жителите на Северна Гърция (76,1 процента), както и измежду по-младите във възрастовата група 18-43 години (72,7 процента). Мнозинството от гласоподавателите (73,2 процента) считат, че Гърция не би трябвало да приема включването на думата "Македония " в името на някогашната югославска република. Сред жителите на Северна Гърция (гръцка Македония и гръцка Тракия) този дял доближава до 81,4 %.

Седемнайсет души, 10 от които служители на реда, са ранени в снощните митинги пред Народното събрание на Реипублика Македония, съобщи организация МИА.

Македонското Министерство на вътрешните работи заяви през днешния ден на конференция, че са арестувани 26 души с насилническо държание, които блъскали оградата пред Народното събрание, хвърляли камъни и пиратки към постройката и полицейския кордон и се пробвали да влязат принудително в Собранието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР