Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно

...
Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно
Коментари Харесай

Емил Радев: Спираме да сменяме времето през 2020

Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно от 2020 година Това съобщи пред Българска национална телевизия евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

По дебата, почнал преди две години, има решение на Европейския парламент, който гласоподава промяната от общоприетоо към лятно часово време, да бъде прекратена от 2020 година

" Европейската комисия искаше това да стане още от 2019 година, само че в Европейския парламент надви мнението да се даде още една година, за де хармонизират всички процеси и да се приготвят всички страни членки. " - разяснява Радев.

Той разясни, че от 2020 година всяка страна ще избере общоприетоо или лятно време и ще спре да сменя стрелките два пъти годишно.

Германия и скандинавските страни евентуално ще изберат общоприетото часово време, до момента в който южните страни - лятното.

Проучване на Европейската комисия сподели, че българите избират лятното време да остане непрекъснато. На същото мнение са множеството страни от южна Европа. Германия и скандинавските страни избират общоприетото часово време

Според Радев това няма да провокира проблеми.

Евродепутатът уточни, че повода за въвеждане на промяната на времето е била икономическа - икономисване на разноски за осветяване. Оказало се е, обаче, че изгодите не са толкоз огромни. Всеки българин, да вземем за пример, пести към 54 стотинки годишно.

Същевременно последствията за здравето са отрицателни, уточни Радев. Наблюдава се увеличение на сърдечно-съдовите болести и безсънието, зачестяват пътните катастрофи.

" Ползите са много по-малко от евентуалните вреди, а когато приказваме за здравето на жителите, не можем да вършим компромис. " - заключи евродепутатът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР