Европейският съюз се подготвя да отвори преговорите с Украйна за

...
Европейският съюз се подготвя да отвори преговорите с Украйна за
Коментари Харесай

Списание Политико: Очаква се ЕС да обяви през декември отварянето на преговорите за приемане на Украйна

Европейският съюз се приготвя да отвори договарянията с Украйна за нейното бъдещо приемане в блока с публично заявление, което се чака да бъде направено още през декември, написа списание  " Политико ", като се базира на дипломати от Брюксел, поискали за анонимност.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11858
Украйна е в сърцето на огромни нови старания за разширение на Европейски Съюз до 35 страни. Страните членки от блока предоставиха на Киев статут на претендент за участие в Европейски Съюз този юни и Европейската комисия ще направи изказване, което ще направи " доста мъчно за страните членки да не кажат дано отворим договарянията " с Украйна, декларирал посланик от Европейски Съюз. " Политическият напън просто ще бъде толкоз мощен, че нито една самостоятелна страна членка няма да може да му устои. Работим с догатката, че в действителност до декември Европейският съвет ще реши да отвори договарянията ", добави той.

Всяко решение за започване на публични договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз обаче идва с политически и правни проблеми, отбелязва " Политико ". За да стартира договаряния, Украйна би трябвало да извърши седем условия, сложени от Комисията, в това число правосъдни промени и ограничение на корупцията. Само две от седемте условия са били изпълнени, съобщи през август украинското държавно управление.

Макар че Украйна може да не е изпълнила всичките седем условия до срещата на върха на европейските държавни и държавни ръководители в средата на декември, водачите ще създадат политическо изказване, с което ще дадат позволение за започване на договарянията, даже в случай че правната рамка за договарянията към момента не е приключена. " Целта е през декември да се реализира политическо единодушие за началото на договарянията ", е показал втори посланик, добавяйки, че правното решение за приемането на Украйна може да бъде взето до началото на 2024 година.

В отговор на питане до каква степен е стигнала Украйна в осъществяването на седемте критерия, чиновник на Европейски Съюз е декларирал, че напредъкът е окуражаващ и единствено една област, обвързвана с малцинствата, наподобява проблематична в кратковременен проект.

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел  Шарл Мишел Шарл Мишел – белгийски политик и министър председател на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 година в сподели в свое изявление пред немския в. " Шпигел ", че Украйна би могла да се причисли към Европейски Съюз през 2030 година, в случай че бъдат изпълнени всички нужни условия, съобщи Укринформ.

" Украйна може да стане член на Европейски Съюз през 2030 година, в случай че и двете страни си напишат домашното ", съобщи Мишел в отговор на питане дали е имал поради и Украйна в своя апел към Европейски Съюз блокът да се приготви да одобри нови членове до 2030 година. По думите му Украйна и другите страни кандидатки би трябвало да осъществят промени, да се борят с корупцията и да изпълнят законовите условия.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР