Европейският съюз се опитва да излезе от коледното настроение под

...
Европейският съюз се опитва да излезе от коледното настроение под
Коментари Харесай

Европа притеснена от липсата на информация за ситуацията с COVID-19 в Китай

Европейският съюз се пробва да излезе от коледното въодушевление под натиска на събитията във връзка със здравната обстановка в Китай.
Дипломати от европейските страни споразумяха за набор от ограничения , свързани с пътуването, в това число защитни маски за лице, проби преди полет и наблюдаване на отпадъчните води в отговор на вълната от COVID-19, която сега обгръща Китай - което покачва вероятността за ответни дейности от страна на Пекин.

Нито една от контрактуваните ограничения обаче не е наложителна, оставяйки на обособените страни да решат дали да ги ползват, показва „ Политико “.

На спешна среща в Брюксел в сряда  дипломати  от европейските страни се споразумяха за " съгласуван защитен метод “ в светлината на възходящата вълна от инфекции в Китай, се споделя в изказване на шведското президентство. Дипломатите се съгласиха страните от Европейски Съюз да предлагат на всички пасажери на полетите до и от Китай да носят висококачествени маски за лице и ще бъдат отправени препоръки на пасажерите по отношение на хигиеничните и здравни ограничения.

Франсоа Брон, министър на опазването на здравето на Франция, сподели в тази връзка, че лавинообразно увеличаващият се брой на новозаразени с COVID-19 в Китай " провокира безпокойствие ", допълвайки обаче, че натискът върху френската здравна система отслабва.
И въпреки всичко неразбиране буди мудната реакция на институциите в Брюксел, което докара до предприемане на некоординирани ограничения от обособени страни за попречване евентуалното идване на нови разновидности на COVID-19 от Китай. 

По Коледа международните организации оповестиха, че източната китайска провинция Чжъцзян се бори с към 1 млн. нови случаи на COVID-19 всекидневно , като се чака броят им да се удвои през идващите дни, съгласно локалните управляващи. " Пикът на инфекцията се чака да настъпи по-рано в Чжъцзян и да навлезе в интервал на нараснало равнище към Нова година, когато дневният брой на новите инфекции ще бъде до 2 милиона ", съобщи преди две седмици държавното управление на провинцията.

Здравни чиновници по света се пробват да открият обстоятелствата за вилнеещата в Китай зараза от COVID-19 и по какъв начин да предотвратят по-нататъшното й разпространяване, до момента в който в сряда пекинският всекидневник в. „ Пипълс дейли “ активизира жителите за " дефинитивна победа " над вируса, осведоми Ройтерс.

След като при започване на предишния месец Китай анулира строгите си ограничаващи ограничения за разпространяването на вируса, разпространяването на Коронавирус се отприщи измежду наброяващото 1,4 милиарда души население на страната, които имат слаб натурален имунитет заради налаганите изолации след появяването на вируса в град Ухан преди три години.

Погребалните организации оповестяват за внезапно повишено търсене на услугите им, лечебните заведения са цялостни с пациенти, а интернационалните здравни специалисти предвиждат най-малко един милион смъртни случая в Китай през тази година.

Официално обаче Китай е съобщил за дребен брой смъртни случаи от COVID-19 след смяната на политиката си и омаловажава опасенията за заболяването, която преди този момент се мъчеше да изкорени посредством всеобщо затваряне, даже когато останалата част от света се отвори.

" Китай и китайският народ сигурно ще завоюват окончателната победа против епидемията ", съобщи в публицистична публикация вестникът на Китайската комунистическа партия  „ Пипълс дейли “, отхвърляйки рецензиите към строгия антивирусен режим, който провокира митинги в края на предходната година.

След като отстрани  свързаните с пандемията ограничавания, Китай зае изключително сериозна позиция към решенията на някои страни да наложат условие за тест за ковид за идващите от Поднебесната империя.

Япония стана последната страна, която задължи пътуващите от Китай да се изследват за COVID-19 преди тръгване, откакто сходни ограничения бяха подхванати от Съединени американски щати, Англия, Южна Корея и няколко европейски страни.

Експерти от 27-те страни членки на Европейския съюз се срещнаха в сряда, с цел да обсъдят координирания отговор на пътуванията от Китай. Повечето страни от Европейския съюз поддържат провеждането на Коронавирус проби преди тръгване за гости от Китай. Но позицията на Брюксел продължава да бъде, че „ мощно се предизвиква “ използването на ограниченията, без те да бъдат наложителна норма.

Китай, който значително е откъснат от света от началото на пандемията в края на 2019 година, ще спре да изисква от входящите пасажери да се подлагат на карантина от 8 януари. Но към момента ще изисква идващите пасажери да се тестват, преди да стартират пътуването си.

Междувременно във вторник чиновници на Световната здравна организация се срещнаха с китайски учени на фона на угриженост по отношение на точността на данните на Китай за разпространяването и развиването на епидемията.

Агенцията на Организация на обединените нации беше поканила учените да показват подробни данни за секвенирането на вирусите и да споделят данни за хоспитализациите, смъртните случаи и имунизациите.

Миналия месец Ройтерс заяви, че СЗО не е получавала данни от Китай за нови хоспитализации поради ковид след смяната на политиката на Пекин, което накара някои здравни специалисти да се запитат дали страната не прикрива мащабите на епидемията.
Китай заяви за пет нови смъртни случая от COVID-19 във вторник, спрямо три случая ден по-рано, с което формалният брой на смъртните случаи доближи 5258 от началото на пандемията, което е доста под международните стандарти.

Широко публикувано е мнението, че броят на жертвите е доста по-висок, показва Ройтерс. Базираната във Англия компания за здравни данни Airfinity съобщи, че към 9 000 души в Китай евентуално умират всеки ден от Коронавирус.

Председателят на Световната здравна асоциация Франк Улрих Монтгомъри в сряда стана следващият специалист, който се причисли към апелите за нови ограничавания за пасажерите, идващи в Европа от Китай, където броят на инфектираните нараства, заяви ДПА.

" Не знаем какво се случва в Китай сега. Инфекциите са изцяло неконтролируеми . Ето за какво считам, че е рационално да се вкара наложително PCR проучване при идване [в Европа] ", съобщи Монтгомъри пред немския вестник „ Райнише пост “ в сряда.

Други специалисти, в това число немски лекари от региона на публичното здраве, също приканиха за осъществяване на проби за COVID-19 в целия Европейски Съюз за пасажерите, идващи от Китай, макар че предложиха да се вкара наложително тестване с бърз антигенен тест.
Няколко европейски страни, в това число Франция, Италия и Испания , постановиха ограничавания за влизане в страната на пасажери от Китай или са оповестили вероятността да го създадат.

По време на консултациите по този въпрос предишния четвъртък Европейският съюз не взе решение за общ отговор на бързото разпространяване на вируса в Китай. Европейският комисар по въпросите на опазването на здравето Стела Кириакиду единствено прикани членовете на Европейски Съюз да преразгледат националните си ограничения за наблюдаване на вируса и да ги засилят още веднъж, в случай че е належащо.

В същия дух завърши и извършената в сряда среща на европейски дипломати, на която бяха разисквани методите за реакция на рецесията в Китай.
Монтгомъри също по този начин прикани за секвениране на позитивните проби, с цел да може да се открият разновидности на ковид , които към момента не са регистрирани в Германия. " Не може да се изключи, че нови разновидности ще намерят път към Германия от Китай. Трябва да сме готови за най-лошия сюжет и да предприемем превантивни дейности ".

След съвсем три години на блокиране, всеобщи проби и наложителна карантина, на 7 декември Китай се отхвърли от рестриктивните мерки по отношение на политиката си на нулев Коронавирус. Оттогава в най-многолюдната страна в света се следи бързо повишаване на броя на инфекциите, като изключително наранени са възрастните хора.

Болниците в Китай са претъпкани, а крематориумите се борят да посрещнат търсенето, показва Ройтерс. Според оценките, които не са доказани от Пекин, до момента са умряли десетки хиляди души.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР