Европейският съюз прие мерки срещу Косово поради непредприемането на действия

...
Европейският съюз прие мерки срещу Косово поради непредприемането на действия
Коментари Харесай

ЕС наложи санкция срещу Косово заради ескалацията на напрежение

Европейският съюз одобри ограничения против Косово заради непредприемането на дейности за деескалация на обстановката в северната част на Косово, като косовските институции и държавното управление бяха известени за това на 28 юни, заяви маледонският портал " МКД ".

Неназован представител на Европейски Съюз удостовери пред медиите в Прищина, че работата в границите на Споразумението за стабилизиране и асоцииране е краткотрайно спряна, Косово също няма да бъде канено на срещите на високо равнище, а двустранните срещи ще бъдат прекъснати, съобщи Нюз.бг.

Беше доказано, че планирането на средства за Косово по кохезионните фондове за 2024 е спряно, докато предложенията, показани от Косово по Инвестиционната рамка за Западните Балкани, не са показани за разглеждане на борда на Инвестиционния фонд на извършената среща на 29 и 30 юни.

Влизането в действие на тези ограничения беше доказано от комисаря по разширението Оливер Вархеи, когато той уточни, че Косово не е включено в разпределенията на фонда от 2,1 милиарда евро, утвърден от Оперативния съвет за вложения за Западните Балкани.

Според представителя на ЕС мерките, въведени против Косово, са краткотрайни и обратими в взаимозависимост от развиването на ситуацията и решенията за деескалация, които могат да бъдат взети от премиера на Косово Албин Курти.

Беше оповестено, че Европейският съюз следи от близко дали Сърбия извършва формалните претенции на Брюксел и че са подготвени да подхващат ограничения, в случай че те не бъдат изпълнени.

Европейският съюз чака Косово да работи за понижаване на напрежението и да спре полицейските интервенции в общинските здания в северната част на Косово, кметовете краткотрайно да извършват отговорностите си от други уреди и да бъдат свикани допустимо най-скоро предварителни избори в четирите сръбски общини и проведени по изцяло изчерпателен метод, с " цялостно и абсолютно присъединяване на косовските сърби ", сподели Брюксел.

" За страдание, Косово към момента не е подхванало нужните стъпки. Ето за какво Европейски Съюз - както се вижда от изказването (на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността) Жозеп Борел, от името на държавите-членки от 3 юни реши да приложи ограничения против Косово ", сподели представителят на Европейски Съюз.

Министър-председателят на Косово Албин Курти през днешния ден оцени ограниченията, признати от Европейския съюз против Косово, като " краткотрайни " заради невземането на ограничения за деескалация на обстановката в северната част на страната.

При откриването на парк Курти сподели, че не става дума за наказания, а за ограничения по отношение на Косово, които са несправедливи, предава Бета.

" Косово не може да прави взаимни отстъпки с върховенството на закона или конституционността, тъй че ще продължи да извършва държавната стратегия. Косово и неговото държавно управление съставляват най-демократичната, проевропейска и най-напреднала страна и изпълнителна власт. От друга страна, имаме непрекъсната борба с разнообразни форми на експанзия от страна на Сърбия, която е автократична и проруска страна и която не се е конфронтирала с незаконното си минало на територията на някогашна Югославия, където провокира четири войни, сподели Курти пред медиите.

Той изрази вяра, че мерките на Европейски Съюз ще бъдат краткотрайни и че поддръжката от Брюксел за Прищина ще продължи.

Курти сподели, че Косово е готово и заинтригувано доста повече от Сърбия за нормализиране на връзките, с де факто признание на независимостта на Косово.

" Ние сме за деескалация на обстановката, тъй че в северната част на Косово да има мир и успокоение и Косово и Сърбия като две страни да изградят съседски връзки от европейски вид, " сподели косовският министър председател.

През последните седмици Косово е изправено пред най-силното етническо напрежение от оповестяването на независимостта му от Сърбия през 2008 година Конфликтът ескалира в края на май, откакто етническите албански кметове поеха длъжността след локални избори, на които изборната интензивност беше единствено 3,5%, след като сърбите бойкотираха вота.

Миналата година косовските сърби напуснаха всички държавни длъжности в Северно Косово, в това число държавното управление, полицията и правосъдната система. НАТО бойци, защитаващи три кметства в района, са били ранени при конфликти със сръбски протестиращи.

Съединени американски щати и Европейският съюз приканват премиера Албин Курти да отдръпна кметовете и да отстрани специфичната полиция, употребена за тяхното инсталиране.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР