Европейският съюз постигна съгласие сред лидерите на страните членки за

...
Европейският съюз постигна съгласие сред лидерите на страните членки за
Коментари Харесай

Имаме сделка. ЕС постигна съгласие за помощта от 50 млрд. евро за Украйна

Европейският съюз реализира единодушие измежду водачите на страните членки за отпущането на 50 милиарда евро помощ за Украйна до 2027 година Сумата ще бъде заложена в европейския бюджет, откакто преди месец на решението.

Новината идва на фона на блокираната военната помощ за Украйна и неналичието на в Украйна. С помощта на Запада Киев се пази към този момент две години след непровокираната инвазия на Русия в Украйна, само че не съумя да извърши огромна контраатака в последната година.

" Имаме договорка ", заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в обществената мрежа X.

Всички 27 държавни и държавни ръководители в Европейски Съюз утвърдиха даването на спомагателни 50 милиарда евро за Украйна от европейския бюджет, Мишел. По неговите думи решението води до предвидимост в европейската помощ за Киев.

Досега Унгария се въздържаше да поддържа съглашението за промени в бюджета на Европейски Съюз поради Украйна. Орбан първо се противопоставяше и блокира помощта, а по-късно предложи бюджетните преводи към Киев да бъдат одобрявани всяка година.

С днешното решение се планува посочената сума да бъде изплащана в идващите три години.

Унгарският министър председател, откакто в неделя " Файненшъл таймс " заяви, че Европейският съюз (ЕС) обмисля да спре напълно европейските фондове на Унгария, в случай че страната наложи несъгласие върху помощта за Украйна.

Будапеща обичайно се афишира срещу финансова и военна помощ за Киев и поддържа положителни връзки с Москва от началото на непредизвиканата съветска експанзия в Украйна през 2022 година

на Унгария да бъдат изплатени предплатено 900 млн. евро., което е част от фондовете за възобновяване на страната след пандемията от COVID-19, които бяха замразени в края на 2022 година Според Ройтерс по този начин Европейска комисия се е пробвала да убеди Унгария да отдръпна ветото, което стопира помощта за Украйна.

През 2020 година Европейски Съюз за първи път обвърза европейските фондове с използването на върховенството на закона в страните членки. Унгария стана първата страна в 27-членния блок, която би трябвало да промени законодателството си, с цел да не загуби милиарди евро финансиране.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР