Европейският съюз отхвърли няколко партиди лимони, мандарини и грейпфрути от

...
Европейският съюз отхвърли няколко партиди лимони, мандарини и грейпфрути от
Коментари Харесай

Откриха опасен химикал в цитруси от Турция

Европейският съюз отхвърли няколко партиди лимони, мандарини и грейпфрути от Турция заради високи равнища на останки от хлорпирифос, молекула, неразрешена в блока. Това заяви турският инженер по храните Бюлент Шък.

Той показа съответната уеб страница на Системата за бързо предизвестие за храни и фуражи (RASFF), източник за докладване на проблеми с сигурността на храните в границите на Европейски Съюз, документиращ отхвърлянето.

„ Хлорпирифос е доста нездравословен за нервната система на децата и използването му е неразрешена в Европейски Съюз.” — разгласи Шик в туит, маркирайки турското министерство на земеделието.

Турция е главен експортьор на хранителни артикули за Европейски Съюз и е постигнала огромен прогрес в сигурността на храните.

Европейски Съюз неведнъж акцентира, че Турция би трябвало да реализира по-нататъшен прогрес, с цел да извърши напълно стандартите на блока, изключително във връзка с останки от пестициди в продуктите.

Хлорпирифос е на ниска цена и ефикасен пестицид, който е на пазара от 1965 година

Изследователи разгласиха първото изследване, свързващо хлорпирифос с евентуална щета за развиването на децата през 2003 година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР