Европейският съюз обсъжда нов пакет санкции срещу Москва. Външните министри

...
Европейският съюз обсъжда нов пакет санкции срещу Москва. Външните министри
Коментари Харесай

Брюксел готви нов пакет санкции срещу Русия

Европейският съюз разисква нов пакет наказания против Москва. Външните министри на 27-те подлагаха на критика блокираните от Русия доставки на украинско жито. Създадената от войната световна продоволствена рецесия ще бъде и съществена тематика на срещата на водачите на Общността тази седмица.

Ако продоволствена рецесия по света продължи, Русия би трябвало да бъде държана виновна за обстановката. Това съобщи висшият представител на Европейския съюз по външната политика преди срещата на върха на водачите в Люксембург.

„ Човек не може да си показа, че милиони тонове пшеница остават блокирани в Украйна, до момента в който в останалата част от света хората страдат от апетит. Това е същинско военно престъпление”, съобщи Жозеп Борел.

Европейският съюз би трябвало да откри метод за преодоляване на световната продоволствена рецесия, счита немският външен министър.

„ Ясно ни е, че няма да получим цялото количество пшеница. Но в случай че успеем да измъкнем даже част, то това въпреки всичко би помогнало в световното предизвикателство”, съобщи Аналена Бербок.

Кремъл назова нелегално решението на Литва да забрани преноса през своя територия на артикули до Калининградска област. Блокадата ще засегне половината от всички артикули, идващи от Русия посредством железниците. Песков добави, че Москва ще направи изчерпателен разбор и едвам по-късно ще отговори на дейностите на Литва.

„ Решението на Литва да блокира преноса до региона на Калининград е в действителност невиждано. Това е нарушаване на всичко. Разбираме, че решението е обвързвано с увеличаващите се наказания на Европейския съюз, само че го намираме за нелегално”, съобщи Дмитрий Песков.

В самата Украйна, яростните сражения в региона на Северодонецк не престават.

„ Очевидно тази седмица би трябвало да чакаме от Русия усилване враждебните дейности. И освен против Украйна, само че и против други европейски страни. Отново обстрелват горивната ни инфраструктура и желаят да влошат обстановката със снабдяването. Разбира се, ние ще отговорим на това”, съобщи президентът Зеленски.

В отговор на нашествието, Украйна забрани обществените осъществявания на съветска музика. В текста на законопроекта се твърди, че творчеството от страната на агресора може да цели намаляване на украинската страна. Изключение ще се прави единствено за създателите, които обществено са жигосали войната.
ТЕМА преди 7 часа 508 преди 9 часа 522 преди 9 часа 772
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР