Европейският съюз не е успял да изпълни целта, поставена от

...
Европейският съюз не е успял да изпълни целта, поставена от
Коментари Харесай

ЕС не успява да изпълни целите си за ваксиниране, а в България само 5,1% от възрастните са с първа доза

Европейският съюз не е съумял да извърши задачата, сложена от Европейската комисия, да имунизира до края на март против КОВИД-19 80 % от здравните служащи и от хората над 80 години, съобщи ДПА.

Данните, оповестени от Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите (ЕЦКПЗ), демонстрират, че нито една страна от общността не е изпълнила тази цел.

Средно за Европейски Съюз 56,7 % от хората на възраст над 80 години и 60 на 100 от здравните служащи са получили първа доза ваксина, съгласно статистиката, обновена през днешния ден.

Броят е даже по-малък за изцяло имунизираните: получилите две дози хора над 80 години са единствено 27,4 %, а здравните служащи - 47 на 100.

Въпреки напъните за разпределение на имунизациите по равно в границите на блока, темпът на ваксиниране се разграничава мощно за обособените страни, отбелязва ДПА.

В България, да вземем за пример, показва организацията, единствено 5,1 на 100 от популацията над 80-годишна възраст е получило първа доза ваксина. На другия полюс - в Малта са имунизирани 95,3 на 100 от хората в тази възрастова група, а в Ирландия - 94,1 %.

Тази разлика значително може да бъде обяснена с разлика в целите в националните имунизационни стратегии.

В България не се дава преимущество на жители, които са над 80-годишна възраст, и единствено 0,7 на 100 от представителите на тази възрастова група са изцяло ваксинирани, отбелязва ДПА.

Що се отнася до имунизирането на здравните служащи, там също има огромни разлики - Унгария е отличник и оповестява, че е сложила по две дози на процедура всички свои здравни чиновници. Това е в внезапен контрастност с Дания, където ваксинираните от тази професионална група са 10,4 на 100.

Повечето страни от Европейски Съюз обаче не са изпратили данни по какъв начин върви имунизирането на здравните служащи и това затруднява общата преценка.

Германия е една от страните, която не подава информация на ЕЦКПЗ. Говорител на института " Роберт Кох " изясни, че няма общи данни за страната, защото единствено 9 от 16-те федерални провинции са изпратили данни.
Освен разликите във имунизационните тактики, няколко страни се оплакаха, че не получават задоволително дози ваксини за популацията си.

Европейската комисия обаче наподобява хвърли върху националните държавни управления виновността за това, че не са постигнали поставените от нея имунизационни цели, отбелязва ДПА.

Разпратени са били задоволително ваксини, с цел да покрият тези целеви групи, сподели през вчерашния ден пред публицисти говорителката на Европейска комисия Дана Спинант. Днес Спинант съобщи, че до края на седмицата страните от общността ще получат 107 милиона дози.

От 30 януари Европейски Съюз е изнесъл 68,3 милиона дози за 41 страни. От общо 491 поискани разрешителни за експорт са били утвърдени 483, сподели Спинант. Едно е отхвърлено, а 7 са в развой на изследване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР