Европейският съюз и САЩ се готвят да се споразумеят на

...
Европейският съюз и САЩ се готвят да се споразумеят на
Коментари Харесай

ЕС и САЩ намаляват бариерите пред износа на ваксини, ЕП иска отпадане на патентите

Европейският съюз и Съединени американски щати се готвят да се спогодят на срещата си на върха във вторник да понижат рестриктивните мерки за износа на медикаменти и ваксини против ковид, излиза наяве от чернова на взаимната им декларация. В текста е записано, че доброволното шерване на технологии е ключът към повишението на производството на ваксини, съобщи Ройтерс.

В документа, който към момента предстои на промени, не се загатва нищо за наложително възпиране от патентни права върху имунизациите, каквото американският президент Джо Байдън поддържа като краткотрайно решение на международния дефицит на ваксини против, отбелязва Ройтерс и напомня, че Европейски Съюз неведнъж се е противопоставял на предлагането, което се поддържа от десетки по-бедни страни.

Миналата седмица Брюксел внесе в Световната комерсиална организация (СТО) по-малко коренно контрапредложение, което акцентира съществуващи правила на СТО, позволяващи на обособените страни да дават лицензи на производители без единодушието на патентодържателя.

На срещата на върха Европейски Съюз - Съединени американски щати в Брюксел във вторник се чака те да се спогодят за основаването на взаимна работна група за повишение на потенциала за произвеждане на медикаменти и ваксини, чиято цел ще бъде да се " поддържат сигурни и отворени индустриални вериги, като се заобикалят всевъзможни ненужни ограничавания върху износа ".

Евросъюзът прикани Вашингтон да не попречва износа на ваксини и първични материали, нужни за производството им. Байдън употребява съществуващия от десетилетия американски Закон за отбранителното произвеждане (Defence Production Act, DPA), допускащ на държавното управление на Съединени американски щати да има преимущество пред другите купувачи при закупуването на ваксини и средства за лекуване американско произвеждане, както и да управлява суровините, нужни за производството им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР