Европейският съюз е поискал от ядрения надзорен орган към ООН

...
Европейският съюз е поискал от ядрения надзорен орган към ООН
Коментари Харесай

ЕС иска Международната агенция за атомна енергия да защити ядрените централи в Украйна |

Европейският съюз е изискал от нуклеарния контролен орган към Организация на обединените нации - Международната организация за атомна сила, да отбрани нуклеарните централи на Украйна и да осигури международна помощ при положение на повреда, написа Ройтерс. 

Две от украинските атомни централи - затворената " Чернобил " и най-голямата в Европа - " Запорожие ", в този момент са под съветски надзор. В петък украинските управляващи оповестиха, че съветските сили са завладяли " Запорожие ", откакто подпалиха прилежащо образователно оборудване. Руското министерство на защитата упрекна за офанзивата украински " диверсанти ".

„ Искам МААЕ да направи всичко допустимо, с цел да подсигурява нуклеарната сигурност на нуклеарните уреди на Украйна при сегашните условия на война “, написа ръководителят на енергийната политика на Европейски Съюз Кадри Симсън в писмо до шефа на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси.

Той прикани и МААЕ да активизира интернационалната общественост да даде помощ на Украйна при положение на изключителна обстановка.

В писмото се споделя още, че Русия " би трябвало неотложно да приключи насилствените си дейности против Украйна и да върне всички нуклеарни уреди на Украйна под цялостен действен и регулаторен надзор ". 

В неделя украинският производител на електрическа енергия ДТЕК прикани западните страни, НАТО и Организация на обединените нации да вкарат забрани за полети над зоните с атомни централи в Украйна.

Също по този начин Европейски Съюз се готви незабавно да свърже европейската електроенергийна система с украинската мрежа, което ще разреши на Украйна да получава спешно зареждане от Европа, в случай че офанзивите доведат до спиране на тока, отбелязва Ройтерс. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР