Европейският съюз e открил доказателства, че телефони, използвани от някои

...
Европейският съюз e открил доказателства, че телефони, използвани от някои
Коментари Харесай

ЕС откри доказателства, че служители са били шпионирани от израелска фирма

Европейският съюз e разкрил доказателства, че телефони, употребявани от някои от чиновниците, са били компрометирани от шпионски програмен продукт на израелска компания. Това излиза наяве в писмо на върховен чиновник на блока, оповестява " Ройтерс ". Писмото е изпратено до европейския народен представител Софи Инт Велд ( " Обнови Европа " ).

Комисарят по правораздаването в Европейски Съюз Дидие Рейндерс споделя, че през 2021 година софтуерният колос Apple го е уведомил, че неговият iPhone евентуално е бил хакнат благодарение на " Pegasus " - инструмент, създаден и продаван на държавни клиенти от израелската компания за наблюдаване NSO Group.

Заради сигналът на Apple персоналните и служебните устройства на Рейндерс са били тествани дружно с други телефони, употребявани от чиновници на Европейската комисия, се споделя в писмото.

Въпреки че при следствието не са открити безапелационни доказателства, че телефоните на Рейндерс или на чиновниците на Европейски Съюз са били хакнати, следователите са разкрили " знаци за компрометиране " - термин, който се употребява в региона на сигурността, с цел да се опише, че съществуват доказателства за осъществено хакване.

В писмото на Рейндерс не се показват повече детайлности и той показва, че " не е допустимо тези знаци да бъдат отнесени с цялостна сигурност към съответен причинител ". Разследването към момента е в ход.

От израелската компания NSO Group споделят, че са подготвени да сътрудничат за следствието на Европейски Съюз.

" Нашето подпомагане е още по-важно, защото досега няма съответни доказателства, че е осъществено нарушаване. Всяко нелегално потребление от страна на клиент, ориентирано към деятели, публицисти и така нататък, се смята за сериозна корист ", споделя представител на компанията пред " Ройтерс ".

Срещу компанията е заведено дело от Apple за нарушение на изискванията за прилагане и съглашението за услуги.

През април стана ясно, че Европейският съюз проверява дали телефоните, употребявани от Рейндерс и други висши европейски чиновници, са били хакнати благодарение на програмен продукт, създаден в Израел. По това време Рейндерс и Европейска комисия отхвърлиха да разясняват отчета.

Признанието на Рейндерс в писмото за хакерската активност е направено в отговор на запитвания от европейски законодатели, които по-рано тази година образуваха комисия, която да проверява потреблението на програмен продукт за наблюдаване в Европа.

Миналата седмица комисията разгласи, че следствието е открило, че 14 държави-членки на Европейски Съюз, са закупили в предишното технология от NSO.

В писмото на Рейндерс, се споделя, че длъжностни лица в Унгария, Полша и Испания са били или са в развой на разпитване за потреблението на софтуера Pegasus.

Евродепутатката Инт Велд показва, че е неотложно да се откри кой е набелязал Комисията, като споделя, че би било изключително скандално, в случай че зад тези дейности стои държава-членка на Европейски Съюз.

Европейската комисия повдигна въпроса и пред израелските управляващи, като ги помоли да подхващат ограничения за " попречване на злоупотребата с техните артикули в Европейски Съюз ", се споделя в писмото.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР