Европейският съд за правата на човека постанови днес, че турските

...
Европейският съд за правата на човека постанови днес, че турските
Коментари Харесай

Европейският съд за правата на човека осъди Турция заради двама учени

Европейският съд за правата на индивида постанови през днешния ден, че турските съдилища не са съумели да защитят правата на двама учени, които са подали тъжба за ориентирана против тях медийна акция, откакто са разгласили противоречив отчет за правата на малцинствата, съобщи ДПА.

Професор Ибрахим Кабоглу и професор Баскън Оран бяха подложени на критика от политици и упрекнати в изменничество в редица публикации в медии поради оповестен от тях отчет през 2004 година, предава Българска телеграфна агенция.

В отчета, направен от съвещателен съвет по въпросите на човешките права, основан от тогавашния министър председател Реджеп Тайип Ердоган, се споделя, че представителите на културни или религиозни малцинства би трябвало да могат да резервират и развиват своята идентичност като равнопоставени жители.

В отчета се подлага на критика тясната връзка сред турска еднаквост и мюсюлманска вяра от една страна и национална еднаквост - въпреки това. В отчета се споделя, че терминът " турчин " разпознава единствено една от доста групи в Турция и затова има потребност от нова национална еднаквост. Положението на малцинства като кюрди, арменци или асирийци е противоречиво в Турция, отбелязва организацията. Тогавашното турско държавно управление на Ердоган се дистанцира от отчета и не приложи нито една от рекомендациите в него.

Кабоглу, ръководител на съвета, и Оран, началник на работна група по въпросите на правата на малцинствата и културните права, бяха упрекнати в подстрекателство към ненавист поради отчета, само че бяха оправдани през 2006 година

Те изгубиха делата, които заведоха против създателите на публикации в печата и против притежателите на вестници.

Европейският съд за правата на индивида уточни, че някои пасажи във въпросните публикации биха могли да подбудят към принуждение или да оправдаят принуждение или ненавист по отношение на двамата учени и ги излагат на риск от принуждение.

Турските съдилища не са намерили обективен баланс сред независимост на печата и правото на учените на ценене на техния персонален живот, постанови Европейски съд по правата на човека.

Съдът подреди Турция да заплати на всеки от учените 1500 евро обезщетение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР