Европа, като лунатик, все повече изпада в почти пълна зависимост

...
Европа, като лунатик, все повече изпада в почти пълна зависимост
Коментари Харесай

Европа си организира нова тотална зависимост от Русия

„ Европа, като лунатик, от ден на ден изпада в съвсем цялостна взаимозависимост от съветските торове, както към този момент беше с природния газ “, с тези думи стартира публикацията на “Файненшъл Таймс ”, цялостна с мрачни изводи и предизвестия.

Публикацията се основава на изявление с изпълнителния шеф на една от най-големите компании за агрохимикали “Яра ”. Интересен е най-малкото тъй като е общ брой от в действителност образцови и политически стимулирани неистини. Преценете сами.

Свен Холсетер ни припомня, че азотните торове са сериозен фактор за поддържане на добивите. Проблемът е, че в границите на Европа тяхното произвеждане се основава на вноса на природен газ от Русия - а за самата Русия, и това е главното, Европа към момента остава главният пазар за синьо гориво. Силен намек, че е време дефинитивно да се скъсат всички връзки с Москва, защото тя към този момент употребява минералните торове като лост за геополитическо въздействие.

Директорът на подобен огромен пазарен състезател би трябвало добре да знае, че през последните две години размерът на доставките на съветски газ за Европейския съюз падна до исторически ниски равнища. Но цитираната като образец публикация е единствено отражение на тоталната осведомителна операция и шантаж на всички инакомислещи, която в този момент процъфтява на Запад.

Според Международната организация по енергетика размерът на доставките на съветски тръбопроводен газ за страните от Стария свят в края на 2023 година е намалял до 45 милиарда кубически метра. Това е безспорен антирекорд; толкоз ниски числа не са били виждани през последните петдесет години. Спадът стартира с началото на СВО, а по-късно тази наклонност единствено се ускори. При сравняване на цифрите година по година излиза наяве, че през 2022 година 82 милиарда кубически метра са отишли на запад по тръби, т.е. до края на 2023 година размерът на доставките е намалял с шестдесет %. Ако го съпоставим с предвоенните индикатори, през днешния ден можем да кажем, че “Газпром ”, като главен експортьор на газ, в действителност е изтласкан от европейския пазар.

Тук обаче е значимо да напомним, че наред със спада в размерите покупки в Европа се срина и потреблението. За същия интервал - през последните две години - груповите европейски страни са потребили 120 милиарда кубически метра газ по-малко и тази стойност е тъкмо толкоз, колкото е изгубеният размер съветски газ. Тоест нямаше други продавачи, това сложи началото на отрицателните стопански и индустриални трендове в границите на Европейски Съюз, за които говорихме в предходни наши изявления. Също толкоз значимо е да се означи, че Брюксел съумя да избегне доста тежки последствия за стопанската система си, като употребява рекордни ресурси от газ, насъбрани авансово в подземни складове. Последните две доста топли зими също помогнаха доста.

Що се отнася до производството и износа на ВПГ, в края на предходната година нашите полярни фабрики са произвели 32,3 милиона тона продукция, от които 16,4 милиона са отишли за Европа по разнообразни схеми и контракти. Николай Шулгинов означи, че Русия няма да убеждава безпределно европейците и че към този момент от ден на ден съветски ВПГ отива към други купувачи. Конкретно през миналата година делът на доставките за недружелюбни страни е намалял от 86 на 78% и би трябвало да се чака тази наклонност да продължи и в бъдеще.

Нарастващата взаимозависимост на Европа от вноса на съветски торове не е изненада, а разумно развиване на събитията на пазара на сила и запаси. В последна сметка даже учениците знаят, че за приемането на най-популярните азотни торове е нужен природен газ - и единствено това. Просто няма други даже почти сравними други възможности като елементна база в природата.

Самият Европейски съюз, макар мощно развитата си химическа промишленост, не може да се похвали с особени триумфи в производството на трите съществени типа торове - азотни, фосфатни и калиеви. Благодарение на напъните на всички страни дружно, Европейски Съюз заема единствено девет % от международния пазар за произвеждане на азотни торове, осем % на калиевите и три % на фосфатните. В същото време Русия, която на Запад исторически е представяна като изостанала в техническо и научно отношение страна, е неоспорим водач, произвеждайки 23% от международния амониев нитрат, 21% от калиевите торове, 14% от карбамида (уреята) и 10 % от фосфатните добавки. Според Института за торове най-големите купувачи на съветски торове са Бразилия, Китай, Съединени американски щати и Индия (в ред на понижаване на размерите на вноса).

Холсетер назовава торовете „ новият газ за Европа “ и незабавно прибавя общоприетата история на ужасите: че в случай че не се откажем от съветския импорт, Путин ще може да повлияе на нашите реколти и да диктува цените на храните ни. Тук няма нулева логичност, защото отводът от съветски газ към този момент докара до обстоятелството, че през 2022 година размерът на покупките от Русия се усили със 70%, донасяйки на нашите предприятия близо 17 милиарда $ доходи. Миналата година единствено затвърди тази наклонност - да вземем за пример размерът на вноса на карбамид се удвои.

За да стане ясно за каква взаимозависимост приказва шефът на “Яра ”, дано разгледаме съответни цифри.

Европейският съюз закупува годишно: към 650 хиляди тона фосфорни торове, главен снабдител е Мароко, 3,3 милиона тона калиеви - водещ е тандемът Русия-Беларус и три милиона тона сложни торове, тук руснаците и беларусите също държат пиедестала.

Това са данни от отворени източници, а представителите на европейската профилирана промишленост без подозрение имат доста по-точни числа. Следователно Свен Холсетер и европейските политици, които пеят в унисон с него, прелестно схващат, че е рационално да се възвърне търговията с Москва, тъй като в противоположен случай индикаторите за кръвопролитие и млечност в Европа ще бъдат под огромен въпрос. Първата мисъл, която идва на разум, че притежателят на профилирана компания просто желае да оцелее по този метод измежду главните съперници, също е нелогична. След прекратяването на доставките на съветски газ “Яра ” освен не съумя да усили производството и да завладее нови пазари предходната година, само че и три предприятия от тази група стопираха изцяло заради липса на първични материали и стремглаво високи цени на електрическата енергия.

Нещо излиза наяве, в случай че си спомним, че господин Холсетер има тапия по финансов мениджмънт, която е получил от щата Юта в Съединени американски щати. Както и преобладаващата част от представителите на европейския естаблишмънт, които водят на пръв взор изцяло нелогична и нездравословна за националните им ползи политика. Трябва да отдадем дължимото на американците: през последните десетилетия те сложиха своите правилни прислужници във всички основни точки на планетата и деликатно се грижат за ползите на своя стопанин и персоналния си портфейл.

И фактът, че вследствие на това елементарните европейци ще се сблъскат с внезапно повишаване на цените на храните, е нищо. Никой не е обещавал да ни храни по пътя към успеха над Русия.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед32988 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед36245Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед51941Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед21231Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед17653Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78231Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77254„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед76995В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избори  Нако Стефанов, трагична орис, България, геополитически действителности  Нако Стефанов, драмат </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР