Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия,

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия,
Коментари Харесай

ЕСПЧ осъди Русия заради физик

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) осъди през днешния ден Русия, постановявайки, че процесът против физика Валентин Данилов през 2004 година за издаване на държавна загадка, на който ученият бе наказан на затвор, "не е бил неутрален ", съобщи Франс прес.

С единогласие седемте съдии на съда в Страсбург постановиха, че съставът от правосъдни заседатели, признали физика за отговорен, повдига "известни справедливи проблеми с безпристрастността ", и че невъзможността обвиненият да изиска разпитване на очевидци е "нарушило правото му на обективен развой ".

През 2004 година Валентин Данилов, прочут физик, оглавявал Центъра по термодинамика в Красноярск, обвинен в откриване на държавна загадка в границите на съдействие с китайски академични преподаватели, беше наказан на 13 години затвор за държавна измяна. Данилов твърдеше, че въпросната информация е била разполагаем в общодостъпни източници. Той се оплака, че процесът против него е привързан и неправдив.
С решението си съдът в Страсбург установи нарушаване от страна на Русия на член 6 от Европейската спогодба за правата на индивида, гарантиращо правото на обективен развой, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР