Eвропейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/, сезиран от 73

...
Eвропейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/, сезиран от 73
Коментари Харесай

ЕСПЧ: Руският закон за чуждестранните агенти нарушава Европейската конвенция за правата на човека

Eвропейският съд по правата на индивида /ЕСПЧ/, сезиран от 73 съветски неправителствени организации, в това число правозащитната организация " Мемориал ", постанови през днешния ден, че съветският закон за " задграничните сътрудници " от 2012 година нарушава Европейската спогодба за човешките права, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Този закон, който слага на неправителствените организации " изключителни условия като одит, обявление и афиширане " и ги изправя пред риска от тежки санкции, е довел до разпадането или ликвидирането на голям брой такива организации и не е нужен в едно демократично общество, гласи оценка на Европейски съд по правата на човека.

Организациите и лицата, оповестени от съветските управляващи за " задгранични сътрудници ", са длъжни по-специално постоянно да разгласяват в интернет доклади за активността си, също и да маркират по специфичен метод популяризираните от тях осведомителни материали.

В решението си по делото, заведено от 73-те съветски организации, Европейски съд по правата на човека акцентира, че съветското законодателство нарушава свободата на събирането и на сдружаването.

Според съда потреблението на " политическата активност " като аршин за обозначаването на организации като " задгранични сътрудници " води до объркващи резултати и до неизясненост за неправителствените организации, които желаят да се занимават с действия, свързани с гражданското общество, със отбраната на човешките права, със отбраната на околната среда или с щедрост.

Руската правозащитна асоциация " Агора ", която е една от организациите, завели делото пред Европейски съд по правата на човека, съобщи, че решението на съда е " огромна победа " за нея.

" Съдът е изцяло склонен с организациите, завели делото, че законодателството за задграничните сътрудници е освен непредсказуемо, а и пречи на законното действие на гражданското общество ", сподели юристът на " Агора " Кирил Коротейев.

Европейски съд по правата на човека постанови решението си седмица откакто долната камара на съветския парламент утвърди на първо четене промени, които вършат законодателството за задграничните сътрудници още по-строго. Решението бе постановено броени дни, откакто съветските управляващи одобриха и законови промени, които поставят завършек на юрисдикцията на Европейски съд по правата на човека в Русия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР