Европейският път трябва да бъде извървян заради самата Северна Македония,

...
Европейският път трябва да бъде извървян заради самата Северна Македония,
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски: Предложението за промяна на конституцията е наше, подкрепено от ЕС и САЩ

Европейският път би трябвало да бъде извървян поради самата Северна Македония, за която европейската интеграция значи развиване за страната, сподели през днешния ден пред Народното събрание на Северна Македония министър председателят на страната Димитър Ковачевски, който пожела сполучлив и потребен спор във връзка с измененията в конституцията, които са единствена точка в дневния ред в съвещанието на законодателния орган на страната.

Заседанието стартира с едночасово забавяне, а дневният ред бе гласуван със 70 гласа " за " и 47 " срещу ", без оферти за смяна или допълнение на дневния ред.

Вносител на предлагането за смяна на конституцията е държавното управление на Северна Македония, като пред депутатите Ковачевски акцентира, че предлагането за смяна и допълнение в конституцията не е под нечий диктат, а „ македонско предложение, подкрепено от Европейски Съюз и Съединени американски щати с една цел - интеграция в Европейски Съюз до 2030 година ”.

„ Аз и всички министри бяхме водени от концепцията да изложим причините си за смяна на конституцията и да желаяме необятна поддръжка на задачата. Ние не отказахме спор, съобразихме се с политическите и икономическите ползи на страната от евроинтеграцията. Това е в полза на страната, нацията и жителите. През 1991 година жителите оповестиха, че най-висшата цел е интеграцията в европейското семейство. И тогава, и в този момент влизането в Европейски Съюз е най-хубавият и междупоколенчески, юридически и политически интерес и развой. Искаме страна с всички стандарти. Заедно с участието в НАТО ние сме страна с настояще и ясно бъдеще. През цялата история знаем какъв брой отдадени са били нашите предшественици на основаването на солидна културна и езикова еднаквост. Това, което сме през днешния ден, е залегнало в манифеста от Крушево, в АСНОМ, както и в първата конституция от 1991 година и в Преспанското съглашение.

" Промените в Конституцията имат ясна цел – интеграция в Европейски Съюз. Предложението е наше, македонско, на основата на европейското съглашение от 2022 година, когато страната най-сетне стартира договаряния за участие. Предложението е написано в /Република Северна/ Македония, отхвърлям изказванията, че е непознато предложение. Целта не е да тъпчем или да стоим на едно място, а да пристъпим към Европейски Съюз за пълноправно участие до 2030 година Предложението е наше, подкрепено от Европейски Съюз и Съединени американски щати и е за наше положително ", сподели министър председателят Ковачевски, представен от Българска телеграфна агенция.

Ковачевски уточни, че препоръчаните промени в главния закон се отнасят „ единствено до прибавянето на някои нации в преамбюла на Конституцията в чл.49 и чл.78 от Конституцията и изброяват българския и останалите няколко народа, които се прибавят ”.

„ Добавят се елементи от нации, само че недвусмислено се акцентира първичната конституционност на македонския народ, както и обективната уникалност и уникалността на македонския народ по отношение на другите нации, а в този подтекст и от българския народ. Разумно ли е да се мисли, че прибавянето на други народи заплашва македонския народ? Промените в конституцията не заплашват македонската еднаквост. Напълно ясно е и би трябвало да е ясно на всички. Днес, когато погледнете улиците, виждате, че е спокойно и че жителите чакат мъдро и самоуверено решение. Държавата се построява като мултиетническа функционална народна власт, която практикува европейските полезности, общество, което подсигурява равни права и отговорности за всички етнически групи, т.е. жители. Пътят към Европейски Съюз е обезпечен. Гарантирането на човешките права на всички е наша полезност, на нашето общество. И това също е значимо за Европа, изключително през днешния ден, когато сме изправени пред неустойчивост на европейския континент. Известни сме с това, че произвеждаме непоклатимост “, сподели Ковачевски, който напомни, че Европейски Съюз е най-големият донор и вложител в Северна Македония, написа Българска телеграфна агенция. 

Ковачевски напомни, че до 2006 година, когато Северна Македония е била „ един до друг ” с Хърватия, само че политиците в Северна Македония са изолирали страната, до момента в който Хърватия към този момент е член на Европейски Съюз.

„ Това не трябва да се случва още веднъж. Днес не би трябвало да изоставаме нито с милиметър от Албания и Сърбия. Да запазим младите. Те не напущат страната поради конституцията, а поради потребността, да живеят по-богато, като връстниците си в Европа. Ясно ми е, че нямаме лесна история. Искаме ли да продължаваме по този начин или към по-добър живот, правдивост и правова страна, до която не сме стигнали? Искаме ли по-чиста страна, повече ред, повече отговорност от политиците или равни благоприятни условия за всички? Самотна майка или мащеха? Отговорите са къси – да! Трябва да достигнем до участието в Европейски Съюз в най-кратки периоди. Ние не губим нищо посредством този развой, единствено бъдещето става по-добро сигурно. Нека в тези наши животи бъдем част от Европейски Съюз “, сподели Ковачевски, приветстван от депутатите от ръководещата коалиция и албанския блок, а по време на изявлението му част от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напускаха пленарната зала.

Приемането на измененията в конституцията на страната се правят в три етапи, като две от тях изискват болшинство от 80 депутати от 120-те членове на Народното събрание на Северна Македония. С 80 гласа би трябвало да бъде гласувано и предлагането за нуждата от смяна на конституцията, което е в дневния ред на това парламентарно съвещание. Дебатите могат да продължат до 10 дни, след което ще бъде планувано и гласуването. Опозицията в Северна Македония отхвърля да поддържа промени в конституцията „ под български диктат ” и дали в Народното събрание на страната ще бъде реализирано нужното болшинство от две трети следва да стане ясно при гласуването в тази първа фаза на измененията в главния закон на страната
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР