Европейският парламент ще обсъди днес въпроса с върховенството на правото

...
Европейският парламент ще обсъди днес въпроса с върховенството на правото
Коментари Харесай

Европейският парламент ще обсъди въпроса със законността в Румъния

Европейският парламент ще разиска през днешния ден въпроса с върховенството на правото в Румъния. Това се показва в дневния ред за последната сесия на Екологичен потенциал в Страсбург преди изборите за евродепутати през май.

Тази вечер Екологичен потенциал ще разисква и на следващия ден ще гласоподава законопроект за отбрана на изобличителите на нередности. Неотдавнашни кавги, като Люкслийкс, Панамските досиета и "Кембридж Аналитика ", демонстрираха значимостта на сигналите за откриване и попречване на нарушавания на правото на Европейски Съюз, които вредят на интереса и благоденствието на обществото, означават вносителите.

Правото на Европейски Съюз ще признава за изобличители хората, които подават знак за нередности в разнообразни области на правото, в това число битката с изпирането на пари и корпоративното данъчно облагане, отбраната на данните, на финансовите ползи на Общността, сигурността на стоките и храните, отбраната на околната среда и нуклеарната сигурност. Държавите в Европейски Съюз са свободни да разширят обсега на тези правила, с цел да включат и други области.

Ако след подаването на сигнал до управляващите не бъдат подхванати подобаващи дейности, или при непосредствена или очевидна заплаха за публичния интерес, или когато подаденият сигнал няма да даде резултат, да вземем за пример тъй като управляващите са в скрито съглашение с причинителя на закононарушението, изобличителите ще могат да разгласяват нарушаването, в това число в медиите. Това ще обезпечи тяхната отбрана, когато работят като източници на информация за проверяваща публицистика, прецизира Европейска комисия в обосновката към законопроекта. Правилата ще обезпечат отбрана на изобличителите против уволняване, намаление в служба и други типове възмездие.

Утре евродепутатите ще обсъдят и в сряда ще гласоподават предложение за промени в разпоредбите за отбрана на потребителите и против двойното качество на стоките от една и същата марка, само че с разнообразни съставки или характерности. Европейска комисия ще има две години, в които да реши дали двойното качество на стоките да бъде добавено в черния лист с нелоялни търговски действия.

В сряда се чака евродепутатите да поддържат дефинитивно предлагането до 2027 година Европейски Съюз да разполага с непрекъснат ресурс от 10 000 граничари. Предвижда се до 2021 година зачисляването в ресурс на 5000 чиновници, подготвени за присъединяване в гранични инспекции и връщането на нелегално проникнали в Европейски Съюз мигранти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР