Европейският парламент провежда извънредно заседание, на което се очаква да

...
Европейският парламент провежда извънредно заседание, на което се очаква да
Коментари Харесай

Евродепутатите настояват за продължаване на преговорите за бюджета на ЕС



Европейският парламент организира изключително съвещание, на което се чака да одобри резолюция по многогодишната финансова рамка и възстановителния проект за пандемията от Covid-19, които европейските водачи договориха във вторник рано сутринта.

Групите в Европейския парламент обявиха единомислещо, че договарянията по бюджета на Европейски Съюз до 2027 година би трябвало да продължат. За в този момент евродепутатите не са склонни да одобряват без промени разпределението на бюджета, както бе контрактувано на съвещанието на Европейския съвет, траяло близо пет денонощия.

Групата на Европейската национална партия изрази задоволство, че има съглашение, само че не и от неговото наличие.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер остро разкритикува плануваните орязвания в 7-годишния бюджет на Европейски Съюз за опазване на здравето и нововъведения: " Още през вчерашния ден ръководителят на Европарламента Давид Сасоли съобщи, че евродепутатите няма да одобряват съкращения за проучванията, младежта и програмата " Еразъм ", въпреки да посочи, че са съгласни с възстановителния проект ".

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която приказва на пленарното съвещание, дефинира тези орязвания по този начин: " Някои решения по доста стратегии провокират страдание и бяха мъчителни, а те имат основно значение за европейска добавена стойност. Мисля за " Хоризонт ", главната ни здравна стратегия, " Инвест ИЮ ".

На това Манфред Вебер отговори: " Урсула, сега ние не сме подготвени да преглътнем горчивия хап, за който говорите и по тъкмо този за многогодишната финансова рамка. Ние считаме, че тя не дава точния отговор на провокациите през идващите 7 години ".

" ЕНП даде обещание, че ще се бори със болести като рак, само че в този момент виждаме орязвания в бюджета за опазване на здравето. Обещахме нововъведения, само че след съглашението отстъпваме на страни като Китай, тъй като има понижение по програмата „ Хоризонт “, сподели още Вебер и добави: " Няма задоволително средства за защита на външните граници, за развойна активност, за външна политика ".

Социалистите и демократите дефинираха постигнатата От Европейския съвет договореност като историческа, само че показаха противоречие с ограничението на средствата за обучение, цифровизация, външна политика. Социалистите настояха за въвеждане на нови налози и за почтено данъчно облагане.

Групата " Обнови Европа " настоя за увеличение на средствата за цифровизация, проучвания, юношески действия и опазване на здравето.

ЕНП и групите на социалистите и на либералите поддържаха обвързването на бюджетните разноски със положението на върховенството на закона.

Групата " Идентичност и народна власт " съобщи, че доста малко страни от Европейски Съюз ще бъдат облагодетелствани от фонда за икономическо възобновяване. Според тази парламентарна мощ е било допустимо европейските страни да поддържат стопанските системи си и без намесата на Европейски Съюз, вместо да бъдат ограничавани от възгледите на Европейската комисия за консумиране на средствата от фонда.

Групата на Зелените порица така наречен " спестовници " в Европейски Съюз (Дания, Австрия, Холандия и Швеция), както и министър председателите на Полша и Унгария, които дефинира като " псевдодемократи ", облагодетелствали с европейските средства себе си и близки олигарси.

Европейските консерватори и реформатори желаеха увеличение на бюджета за земеделие, районно и икономическо развиване, за цифровизация и външна политика.

Европейската обединена левица изрази мнение, че контрактуваният размер на бюджета не отговоря на потребностите и изиска заслужено данъчно облагане.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР