Европейският парламент отвори дискусия за силата на жените в политиката

...
Европейският парламент отвори дискусия за силата на жените в политиката
Коментари Харесай

Европарламентът с дискусия за силата на жените в политиката и обществото

Европейският парламент отвори полемика за силата на дамите в политиката и обществото. Според специалисти, политици и публицисти, дамите участват съществено в ръководството, само че към момента има липса на баланс, а мъжете задават тона и дневния ред.

100 години откакто суфражетките извоюват правото на глас за дамите, дамското наличие в основаването на разпоредбите е съществено, само че незадоволително. Индексът на тъждество за присъединяване в политиката с мъжете е 48,5. А до постигане на 100-процентово тъждество има много стъпки.
Вирджиния Лангбак - шеф на Европейски институт за тъждество сред половете: В страните от целия Европейски Съюз има такива спънки, с друга степен само че ги има. Една от тях, която разисквахме през днешния ден е мачо културата. А дамите се опасяват да приказват, да показват мнението си, да вземат участие интензивно. И освен тъй като са малко, а и по тази причина че политическият език се оформя от мъжете.
Ангажираността на дамите с домашната работа и грижата за децата е другата преграда.Според евроизследване, българките са преди всичко по липса на време в всекидневието за политика.
Мила Турайлич - режисьор, финалист за премията ЛУКС на Екологичен потенциал: Мисля, че политическият език би трябвало да се промени. Да престанем с политическите речи, прокламации, а да открием по какъв начин да събудим хората. Да открием други пътища - като обществените медии, разнообразни платформи. Лора Идалго - ръководител на " Младите от Андерлехт ": Социалните медии могат да изтласкат напред дамите. Много е значимо да им се даде опция да приказват, което е най-важното за нас.
Участието на дамите в Европарламента се ускорява - до момента в който през 79-та те са 17%, в този момент доближават 36%. България и тук е на опашката - със скромните 17,6 на 100. Девет страни залагат на квотния принцип. Еднакво посланичество и възнаграждение - натам се насочват напъните за новия европейски избор.
 "Цвете за нея " - в памет на убити и в помощ на насилвани в дома си българки
Близки на потърпевши от домашно принуждение дами и деца понесоха прекършено цвете за Нея пред Народното събрание и приканиха всички съпричастни към пробл...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР