Европейският парламент даде окончателно одобрение на широкообхватни правила за управление

...
Европейският парламент даде окончателно одобрение на широкообхватни правила за управление
Коментари Харесай

Европейският парламент дава зелена светлина на важни регламенти за изкуствения интелект

Европейският парламент даде дефинитивно утвърждение на широкообхватни правила за ръководство на изкуствения разсъдък.

Дълбокообхватният правилник – Законът за изкуствения разсъдък – беше признат от законодателите в сряда. Високопоставени чиновници на Европейския съюз споделиха, че разпоредбите, препоръчани за първи път през 2021 година, ще защитят жителите от вероятните опасности от технология, разрастваща се с стремглава скорост, като в същото време ще насърчат нововъведенията.

Брюксел стартира създаването на новия закон след появяването на ChatGPT в края на 2022 година, когато се отприщи и световна конкуренция за ИИ.

Само 46 депутати в Европейския парламент в Страсбург гласоподаваха срещу предлагането. То получи поддръжката на 523 евродепутати.

Очаква се Европейският съвет публично да утвърди законодателството до май. То ще бъде изцяло използвано 24 месеца след влизането му в действие.

Правилата ще обгръщат мощно въздействащи модели на ИИ с общо предопределение и високорискови системи с ИИ, които ще би трябвало да съблюдават характерни отговорности за бистрота и законите на Европейски Съюз за авторското право.

Законът ще контролира базови модели на изкуствен интелект, като OpenAI, които се образоват върху огромни размери данни, с цел да генерират ново наличие и да извършват задания.

Правителственото потребление на биометрично наблюдаване в действително време на публични места ще бъде лимитирано до случаи на избрани закононарушения, попречване на същински закани, като „ терористични “ офанзиви и търсене на лица, обвинени в тежки закононарушения.

„ Днес още веднъж е исторически ден по нашия дълъг път към контролиране на ИИ “, сподели Брандо Бенифей, италиански народен представител, който прокара текста в Народното събрание с румънския евродепутат Драгош Тудораче.

„ Това е първият правилник в света, който слага явен път към безвредно и насочено към индивида развиване на ИИ “, добави още Бенифей.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР