Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа

...
Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа
Коментари Харесай

Съветът на Европа зове затворниците от ЕТА да бъдат преместени по-близо до семействата си

Европейският комитет за попречване на изтезанията към Съвета на Европа изиска от Испания да реалокира някогашните терористи от ЕТА, които излежават присъди, в затвори, които са по-близо до техните фамилии. В „ Доклад за ситуацията в пандизите и центровете за задържане “, от Комитета предлагат „ въз основа на съответна оценка на риска “ те да бъдат върнати в Страната на баските или в прилежащите райони.

В отчета се предлага по-хуманно отношение към пандизчиите, който без значение от положителното си държание не получават облекчение на режима. Според испанските управляващи обаче след прекратяването на активността на ЕТА преди 10 години има самостоятелен метод към всеки един от арестуваните, който включва и по-лек режим, когато това е допустимо.

По данни на Вътрешното министерство към 17 юни тази година 25% от някогашните терористи излежават присъдите си в затвори в Страната на баските, 65 % са в затвори на не повече от 200 километра и единствено 6 пандизчии или 3,1% са на повече от 400 километра от домовете си. Същият отчет обръща внимание и на малтретирането на задържаните, в това число малолетни и малолетни в полицейските сектори и предлага незабавното му преустановяване тъй като е „ нелегално, непрофесионално и ще бъде предмет на строги наказания “.

От Вътрешното министерство би трябвало да подсигуряват, че ще сложат камери на всички места в полицейските сектори и ще пазят записите от разпитите най-малко 30 дни, защото сега постоянно няма доказателства за насилието върху арестуваните. Според Националната полиция към момента няма техническа опция за съхранението на записите, само че условието към този момент е „ записано в наредбите “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР