Европейският икономически растеж се забави през първото тримесечие на 2022

...
Европейският икономически растеж се забави през първото тримесечие на 2022
Коментари Харесай

Забавяне на европейския икономически растеж в началото на годината



Европейският стопански напредък се забави през първото тримесечие на 2022 година, защото почналата на 24-и февруари война в Украйна и ускоряващата се инфлация навредиха на икономическата и потребителската интензивност, демонстрират предварителни данни на Евростат.

Брутният вътрешен артикул в еврозоната се увеличи през първото тримесечие на 2022 година с едвам 0,2% по отношение на последните три месеца на 2021 година, когато беше регистриран напредък от 0,3 на 100. В рамките на целия Европейския съюз растежът на Брутният вътрешен продукт се забави до 0,4% от 0,5% в края на предходната година.

Точно преди началото на съветската инвазия в Украйна Европейската комисия предвижда, че стопанската система на еврозоната ще нарасне с 0,3% през първите три месеца на годината, тъй че днешните предварителни данни на Евростат, в случай че бъдат доказани на по-късен стадий, допускат, че войната и обвързваните с нея скокове на цените на суровините са понижили растежа с 0,1 процентни пункта.

Спрямо първото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт на еврозоната набъбна с 5% след покачване с 4,7% през последните три месеца, до момента в който икономическият напредък в целия Европейски Съюз се усъвършенства до 5,2% от 4,9%, демонстрира още предварителните данни на европейската статистика.

Според показаните до този миг данни най-солиден напредък на тримесечна база означи стопанската система на Португалия (повишение с 2,6%), следвана от Австрия (с 2,5%) и Латвия (с 2,1%), до момента в който спад на Брутният вътрешен продукт беше регистриран в Швеция (понижение с 0,4%) и в Италия (с 0,2%).

Брутният вътрешен продукт на Германия набъбна през първото тримесечие с 0,2%, компенсирайки огромен част от спад с 0,3% през последното тримесечие на 2021 година На годишна база Брутният вътрешен продукт на водещата европейска стопанска система набъбна през първото тримесечие с 3,7% след покачване с 1,8% в края на предходната година. Преди войната в Украйна Европейска комисия предвижда, че немската стопанска система ще нарасне с 0,4% по отношение на предходното тримесечие.

Френската стопанска система пък стагнира през първото тримесечие на 2022 година (0,0%), демонстрират данните на Евростат, до момента в който Европейска комисия предвижда слаб напредък от 0,1 на 100.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР