Европейските правителствени ръководители трябва да гласуват пакет помощ от 50

...
Европейските правителствени ръководители трябва да гласуват пакет помощ от 50
Коментари Харесай

Украйна се надява да избегне икономическа катастрофа без западна финансова помощ

Европейските държавни ръководители би трябвало да гласоподават пакет помощ от 50 милиарда евро за Киев на 1 февруари. Без него и сходна сума във финансирането, дължимо от Съединени американски щати, специалистите споделят, че Украйна няма да може да продължи да се бори с Русия или да поддържа каквото остава от разрушената си стопанска система за дълго, написа " Политико ".

" В момента даже не обмисляме вид да не получим тази помощ " , сподели за  " Политико "  Данило Хетманцев, началник на комисията по финанси и налози на украинския парламент. " Това е сериозно за нас, тъй като навременността и пълнотата на невоенните разноски зависи от това. "

В момента Киев употребява парите, които може да събере на вътрешния пазар, с цел да ръководи личната си оръжейна промишленост , да заплаща на своите бойци и различен личен състав по сигурността и да пази пенсионерите и вътрешно разселените лица.

Западните заеми и безплатни средства покриват разноските за закупуване и поддръжка на задгранични оръжия, както и съществени обществени разноски, като да вземем за пример заплати на държавни чиновници и медицински и просветителни служащи. Правителството възнамерява 37 милиарда $ финансова помощ тази година , която съвсем ще покрие бюджетен недостиг, оценен на 39 милиарда $.

Западните поддръжници са дали към 73,6 милиарда $ финансова помощ, откогато Русия нахлу през февруари 2022 година, съгласно калкулации на Центъра за икономическа тактика в Киев. Чрез Международния валутен фонд те чакат да обезпечат общо 122 милиарда $ сред 2023-2027 година

Но потокът от западни пари се забави до капка през последните месеци, защото спорът в Близкия изток, началото на изборната година в Съединени американски щати и тежкото икономическо закъснение изместиха най-голямата война в Европа от 80 години надолу в дневния ред на новините. До момента този месец Украйна не е получила никаква публична финансова помощ.
 Белият дом: Парите за Украйна са на изчерпване
Белият дом: Парите за Украйна са на изчерпване

Спирането на финансирането и потока от оръжия към Украйна ще усили вероятността от съветски победи

Унгарският министър председател Виктор Орбан и словашкият му сътрудник Роберт Фицо се опълчиха на даването на повече помощ за Украйна от бюджета на Европейски Съюз с аргумента, че финансирането би трябвало да бъде разграничено на четири транша , всеки от които може да бъде блокиран когато и да е. Орбан в този момент е изправен пред

Междувременно в Съединени американски щати в борбата сред републиканци и демократи за граничната политика. Въпреки поддръжката на президента Джо Байдън, ръководителят на Камарата на представителите Майк Джонсън изиска Белият дом да изясни крайната си цел в Украйна, преди да гласоподава нова помощ за Киев.

И до момента в който борбите във Вашингтон и Брюксел се разиграват, Киев затаява мирис в безмълвие , надявайки се да не навреди на възможностите си да получи решаваща поддръжка.

Не всички служители са толкоз унили като Хетманцев. Страната е натрупала над 40 милиарда $ валутни запаси и може да уточни усъвършенствания в събирането на налози и в способността си да набира пари посредством вътрешни заеми.

" Украйна ще може да се устоя известно време за сметка на личните си вътрешни запаси " , сподели шефът на централната банка Андрий Пишний пред " Политико ". " Въпреки че рисковете за редовността и навременността на притока на интернационална помощ се материализираха, ние оставаме оптимисти. "
 Пентагонът няма повече пари за Украйна
Пентагонът няма повече пари за Украйна

Съединени американски щати в този момент разчитат на своите съдружници да продължат поддръжката за Киев

Но суровата действителност, сподели Мария Репко, заместник-директор на Киевския център за икономическа тактика, е, че е невероятно да се покрие невоенната половина от държавните разноски от вътрешни източници в страна във война, не на последно място откакто Русия " захапа част от Украйна, която съставлява една четвърт от нейния БВП.

Брутният вътрешен продукт на Украйна падна с 28 % през първата година от войната и се възвърне едвам с 5 % предходната година, даже с притока на задгранична помощ, равностоен на 20 % от Брутният вътрешен продукт.

" Ако през 2023 година обсъждахме други опасности, като понижаване на износа заради затварянето на Черно море и рисковете, свързани с съветската атака, в този момент всички анализатори са съгласни, че най-големият риск тази година е да не получим помощ " , сподели Репко, добавяйки, че " какво-ако? " полемиките още веднъж започнаха да циркулират в Киев.

Без помощ и със затворени за него интернационалните кредитни пазари, единственият метод Киев да продължи да извършва вътрешните си отговорности ще бъде да печата пари , сподели Репко.

Един от най-силните причини на Украйна за продължение на поддръжката остава, че прекъсването й в последна сметка ще се окаже още по-скъпо за Европа . Поражението на Украйна ще изисква солидни, дълготрайни нараствания на военните разноски в целия континент, с цел да се сдържи реваншистка, неоимперска Русия, настояват те.

" Победата на Украйна е основна за облекчение на рисковете за сигурността на континента " , сподели Пишний, отбелязвайки, че пакетът от 50 милиарда евро, който би трябвало да бъде утвърден тази седмица, е дребна спрямо цялостната европейска стопанска система.

" За тях ", сподели той, " това може да се окаже най-хубавата инвестиция в личната им защита и стопански системи. "
 Москва се разтревожи, че съветски оръжия нелегално се изпращат на Украйна
Москва се разтревожи, че съветски оръжия нелегално се изпращат на Украйна

Западът убеждавал трети страни да вършат доставките, без да уведомят Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР