Европейските инвестиции в българската транспортна инфраструктура са от изключителна важност

...
Европейските инвестиции в българската транспортна инфраструктура са от изключителна важност
Коментари Харесай

Европейските инвестиции в жп и пътната мрежа са важни за България

Европейските вложения в българската транспортна инфраструктура са от изключителна значимост за повишение на сигурността, бързината и удобството на пасажерите – както в пътния, по този начин и в железопътния бранш. Това съобщи Агнес Монфре, шеф на отдел за България, Унгария и Словения в генерална дирекция „ Регионална и селищна политика " на Европейската комисия.

Тя посети жп гарите Чирпан и Стара Загора и се срещна персонално с хода на строително–монтажните работи, както и с археологическите находки, ситуирани в землището на Чирпан.

Европейски Съюз влага към 700 млн. евро в железопътния бранш в България през програмния интервал 2014-2020 година в създаване, рационализация, рехабилитация, електрификация и създаване на системи за сигнализация и телекомуникация на железопътни сектори и ограничения за техническа помощ за подготовка или довеждане докрай на планове по „ главната " и „ разширената " TEN-T мрежа.

Припомняме, че през октомври Европейската комисия даде зелена светлина на оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година, чийто бюджет е 1.61 милиарда евро. Така в новия програмен интервал България ще може да финансира и осъществя огромни инфраструктурни планове – жп линии, автомагистрали, мостове, тунели, водни и пътища и така нататък

Тези вложения ще понижат актуалната взаимозависимост на бранша от изкопаемите горива и ще поддържат амбициозната цел за понижаване на излъчванията на CO2 от превоза с 90% до 2050 година “, разяснява Монфре, представена от пресцентъра на представителството на Европейска комисия в България.

По думите й железопътният превоз е превозът на бъдещето, тъй като той е по-зелен, по-безопасен и по-евтин за опериране. Важно е да подчертаем, че всички планове, които се извършват с европейско финансиране, са за всички, проектирани по този начин, че да са налични също за хора с понижена пъргавина.
Гара Чирпан
Към сегашния миг в гара Чирпан са построени стоманен път и контактна мрежа по коловози 1, 2, 3 и 4, инсталирани са перонните детайли, и е положена краткотрайна настилка по пероните. По приемното здание на гара Чирпан е изпълнено увеличаване на покривната плоча на постройката, построена е електрическата апаратура и водопроводната система. Монтират се перонните навеси, извършват се действия по фасадата на приемното здание, поставят се подовата настилка и стенните облицовки в приемното здание на гара Чирпан.

По време на подготовката на трасето за строителни работи и рационализация на железопътен сектор „ Оризово – Михайлово " са открити шест археологически обекта от разнообразни столетия. Разкрити са голям брой жилищни здания с помощни пространства, полувкопани жилища – землянки, стопанска сграда, вкопани структури – ями с друго предназначение  от интервала на Средновековието.

Проучени са и редица уреди от късножелязната ера, късния халколит и неолита. Установено е, че  обектите се намират на античния път „ Филипопол – Берое " и са наоколо до Виа Диагоналис, който свързва Западна Европа с Константинопол.

Ремонтът на жп гара Чирпан е част от плана за ремонт на жп линията Оризово – Михайлово.  Финансирането се осигурява чрез Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година Дейностите по договора  включват планиране и строителство, а неговата стойност е над 217.9 млн. лева без Данък добавена стойност.

След приключването му цялата права с дължина 37 км ще бъде удвоена. В по-голямата си част секторът сред Оризово и Михайлово ще бъде построен по ново трасе и ще разрешава скорост за придвижване на влаковете от 160 км/ч. В рамките на плана ще бъдат построени нов стоманен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра, както и създаване на ново приемно здание в гара Оризово и рехабилитация на съществуващата гара Чирпан.
Гара Стара Загора
Жп гара Стара Загора е във заключителен стадий от процеса на цялостно архитектурно и функционално възобновяване. След привършване на ремонта гаровият комплекс ще отговори на актуалните потребности на пасажерите, всички настоящи правила за функционалност и на всички използвани български и европейски условия за налична среда. Гарата  ще разполага и с нова фотоволтаична система, която да спомогне за задоволяването на енергийните потребности на гаровия комплекс.

В една от стените в чакалнята, под специфичен мемориален надпис, строителите са оставили обръщение към идните генерации – „ капсула на времето ". Тя ще бъде непокътната и след реконструкцията на гаровия комплекс ще бъде върната в същата стена, като дружно с нея ще бъде сложена и нова с обръщение към бъдните генерации от днешна позиция. Двете капсули ще бъдат сложени тържествено една до друга, в ниши, затворени с транспарантни загради, с цел да бъдат забележими и да припомнят на жителите и гостите на град Стара Загора за историята на гаровия комплекс.

Реконструкцията на гаров комплекс Стара Загора се реализира със съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване посредством Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година, а цената на контракта за строителство на обекта е над 9.7 млн. лева без Данък добавена стойност.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинжп гари железопътен ремонт Европейска комисия оперативни стратегии вложения жп мрежа пътна мрежа ПоследниНай-четениИнфраструктура 108 Европейските вложения в жп и пътната мрежа са значими за България Накратко 436 Вечерни вести: Газът в България нараства с към 19%; Радев смъмри депутатите Компании 1268 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Инфраструктура 312 Забавянето на основния обход на Бургас ще зависи от зимните условия Политика 6030 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Накратко 5994 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Бюджет и финанси 4442 „ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната стопанска система Бюджет и финанси 3836 Няколко стопански системи, които процъфтяват поради войната в Украйна Всички новиниОще от ИнфраструктураВиж всичкиЗабавянето на основния обход на Бургас ще зависи от зимните условияКС анулира решението на предходния парламент за парите на строителитеГрешка за 44 милиона: Колко коства краткотрайната поддръжка на част от „ Струма “?Шишков предлага тунелът под Петрохан да се даде на концесия

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР