Европейските депутати присъдиха в сряда наградата “Сахаров за свобода на

...
Европейските депутати присъдиха в сряда наградата “Сахаров за свобода на
Коментари Харесай

Европейският парламент присъди наградата Сахаров на храбрите хора на Украйна


Европейските депутати присъдиха в сряда премията “Сахаров ” за независимост на мисълта на всички укрианци, които не престават да се борят против съветските окупационни сили или са били принудени да изоставен домовете си след началото на съветската инвазия на 24 февруари.

Лауреатът за 2022 година беше разгласен от председателката на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола в пленарната зала в Страсбург. Решението кой да получи премията “Сахаров ” се взима от ръководителят и водачите на политическите групи в Екологичен потенциал.

“Тази премия е за украинците, които се борят на терен. За тези, които са били принудени да избягат. За тези, които са изгубили родственици и другари. За всички, които се изправят и се борят за това, в което имат вяра. Знам, че храбрите хора на Украйна няма да се предадат, както и ние ”, сподели Мецола.

По думите ѝ непровокираното съветско настъпление в Украйна предизвиква големи вреди на украинския народ, който сега се бори за своята самостоятелност, териториална целокупност и суверенитет, само че и за свободата, демокрацията и европейските полезности “срещу един жесток режим ”.

В претекстовете за номинацията са отличени напъните на украинския президент Володимир Зеленски, на други обособени персони, както и на цивилен начинания и държавни и публични институции, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Сред тях са Държавната работа за незабавна помощ на Украйна, основателката на доброволческата група за здравна помощ Юлия Паевска, правозащитната адвокатка Олександра Матвийчук, придвижването за гражданска опозиция “Жълта лента ” и кметът на окупирания от съветските сили град Мелитопол Иван Фьодоров.

“Украинците всеки ден потвърждават своята обвързаност към полезностите на свободата и демокрацията на бойното поле, като се борят с Русия, която е страна терорист ”, написа във връзка премията Зеленски в Туитър, наблягайки, че европейската поддръжка е доста значима за Украйна.

Церемонията по връчване на премията “Сахаров ” ще се състои на 14 декември в Страсбург. беше съветският опозиционер и антикорупционен деятел Алексей Навални, който сега излежава присъда в затворническа колония в Русия.

Наградата “Сахаров ” за независимост на мисълта се връчва всяка година от Екологичен потенциал. Тя е учредена през 1988 година в чест на хора и организации, борещи се за отбрана на човешлките права и свободи. Тя носи името на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров и включва парична премия от 50 000 евро.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР