Европейските държави, които подписаха ядреното споразумение с Иран през 2015

...
Европейските държави, които подписаха ядреното споразумение с Иран през 2015
Коментари Харесай

Guardian: Европа ще се оттегли от ядреното споразумение с Иран

Европейските страни, които подписаха нуклеарното съглашение с Иран през 2015 година, в този момент може да се отдръпват от него , с цел да запазят глобите против Техеран. И всичко това, тъй като иранците интензивно доставят на Русия безпилотни самолети камикадзе, а евентуално и ракети. За това написа английското издание The Guardian.

Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от нуклеарното съглашение още през 2018 година, само че Германия, Франция и Обединеното кралство останаха лоялни към договорката, макар че Иран отговори на отдръпването на Съединени американски щати, като наруши контрактуваните ограничавания за производството на обогатен уран .

Според източници от дипломатическите среди решението на европейските сили да се отдръпват от съглашението се изяснява с обстоятелството, че Иран продава на Русия безпилотни самолети за удари по Украйна и може би с е готви да трансферира на Москва балистични ракети .

В нуклеарното съглашение се планува старите европейски наказания против Иран да бъдат анулирани на 18 октомври тази година. Сега обаче глобите евентуално ще останат в действие за неопределен срок .

През 2015 година беше подписана по този начин наречената " нуклеарна договорка " сред Иран, от една страна, и Съединени американски щати, Франция, Германия, Обединеното кралство, Китай и Русия, от друга. В същността си то предвиждаше Иран да се откаже от по-нататъшните си опити за основаване на нуклеарни оръжия в подмяна на последователното унищожаване на западните наказания.
 Иран не изключва постигането на нова нуклеарна договорка със Запада
Иран не изключва постигането на нова нуклеарна договорка със Запада

Аятолах Али Хаменей упорства нуклеарната инфраструктура на страната остане непокътната

През 2018 година по самодейност на тогавашния президент Доналд Тръмп Съединени американски щати се отдръпнаха от съглашението и възобновиха глобите против Иран. В отговор на това Иран възобнови производството на обогатен уран , нужен за производството на оръжия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР