Европейски астрономи наблюдаваха и получиха първите фотография на "спагетификация" на

...
Европейски астрономи наблюдаваха и получиха първите фотография на "спагетификация" на
Коментари Харесай

Черна дупка превърна звезда в спагети

Европейски астрономи следиха и получиха първите снимка на "спагетификация " на планета, превърната в макарони от колосалното привличане на черна дупка, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. Те цитират информация на Европейската южна лаборатория.

"Ние сме привикнали да си мислим, че черните дупки "гълтат " приближаващите се до тях звезди единствено в творбите на научната фантастика. Но това е действителен развой и ние имахме опция да станем очевидци по какъв начин черна дупка раздра на тънки ленти половината на звезда, с масата на нашето Слънце ", съобщи Мат Никол, доцент в Бирмингамския университет и един от основните създатели на изследването.

В центъра на всички галактики са ситуирани от една до няколко свръхмасивни черни дупки. В Млечния път това е черната дупка SgrA /Стрелец А/, която се намира на 26 хиляди километра разстояние от Земята. Нейната маса е 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Тази черни дупки от време на време са спохождани от звезди, които се доближават на рисково близко разстояние до тях. Огромната гравитация раздробява тези небесни светила на части, пораждайки мощни прояви на светлина и на електромагнитни талази. Мат Никол и неговите сътрудници за пръв път изучиха първата фаза на този развой, който Стивън Хокинг и други астрофизици нарекоха "спагетификация ".

Така учените отбелязват феномена, при който сферична звезда се разтяга в набор от тънки ленти от свръхнагорещена плазма под въздействието на гравитацията на черната дупка. Европейските учени наблюдавали "спагетификацията ", наблюдавайки ядрото на спиралната вселена AT2019qiz, ситуирана в съзвездието Еридан на разстояние 215 милиона светлинни години от Земята.

2/ During such events, the star experiences ‘spaghettification’: its material is stretched into strands as it falls into the black hole.
Credit: /M. Kornmesser
— ESO (@ESO)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР