Европейската централна банка трябва да се стреми към осигуряване на

...
Европейската централна банка трябва да се стреми към осигуряване на
Коментари Харесай

ЕЦБ запазва спокойствие и продължава с подкрепата

Европейската централна банка би трябвало да се стреми към обезпечаване на стабилно икономическо възобновяване след пандемията от ковид, преди да се откаже от ограниченията за битка с рецесията. Това съобщи пред Си Ен Би Си шефът на централната банка на Финландия Оли Рен.

„ Готови сме да рекалибрираме нашите покупки по отношение на потребностите. В това отношение аз считам, че е по-добре да сме внимателни, в сравнение с да съжаляваме, и че би трябвало първо да забележим дали в действителност имаме стабилно възобновяване, преди да преминем към унищожаване на паричната поддръжка “, сподели той.

„ Имаме разнообразни опасности според от скоростта на разпространяване на ваксини и степента на разновидност на вируса. В този подтекст най-хубавият метод във връзка с паричната политика е да запазим успокоение и да поддържаме сегашния курс “, добави Рен.

Неговият коментар идва малко след този на шефа на централната банка на Нидерландия Клаас Кнот, който съобщи пред Ройтерс, че чака възобновяване на стопанската система на Еврозоната през второто тримесечие на годината, което би разрешило на ЕЦБ да стартира последователно унищожаване на Пандемичната стратегия за незабавни покупки (PEPP) през третото тримесечие.

Миналият месец ЕЦБ реши да форсира изкупуването на облигации в границите на програмата в размер на 1,85 трлн. $. Този ход пристигна на фона на терзанията към възходящата рентабилност на държавните скъпи бумаги, която може да закани икономическото възобновяване на блока.

Тази седмица Международният стопански фонд предвижда, че брутният вътрешен артикул на Еврозоната ще нарасне с 4,4% през тази година, откакто се сви с 6,6% през миналата.

„ В кратковременен проект към момента има доста неустановеност по отношение на скоростта на имунизация и евентуалните нови разновидности на вируса. Но, да, през втората половина на тази година и през идната ще забележим усилване на възобновяване, тъй че вероятността остава по-позитивна “, разяснява Рен.

„ Що се отнася до политиките на ЕЦБ, по-добре е да поддържаме забележителна степен на отзивчивост в паричната политика, с цел да изградим здрав мост над бурните води на пандемията “, добави той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР