Европейската централна банка предупреди за разтегнати оценки“ на редица пазари

...
Европейската централна банка предупреди за разтегнати оценки“ на редица пазари
Коментари Харесай

ЕЦБ предупреждава за балони на имотните и финансовите пазари

Европейската централна банка предизвести за „ разтегнати оценки “ на редица пазари на активи, до момента в който регионът продължава да се възвръща от пандемията от ковид на гърба на  свръхниските лихвени проценти и огромните ограничения за стимулиране на стопанската система.

В показания през днешния ден „ Преглед на финансовата непоклатимост “ (FSR), който централната банка разгласява два пъти в година,  финансовата институция подчертава върху уязвимостите на имотните и финансовите пазари, като показва, че „ поемането на опасности от небанкови организации, измежду които капиталови фондове, застрахователи и пенсионни фондове, както и покачвания държавен и корпоративен дълг, се натрупват и могат да доведат до загуби при утежняване на изискванията в корпоративния бранш “.

„ По-конкретно, семействата с ипотеки с изменчив лихвен % или закрепен лихвен % за по-кратки интервали са изложени на риск от ненадейно повишаване на лихвените проценти, което може да повлияе неподходящо на способността им да обслужват дълга си “, се показва в отчета.

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гуиндос подчертава върху „ удивителна напредък “ за пазарите на акции и рискови активи, „ който ги прави по-податливи на корекции “, пише Си Ен Би Си.

„ Има образци за одобрени пазарни играчи, които изследват по-нови и по-екзотични вложения. Успоредно с това пазарите на жилища в еврозоната се разшириха бързо, само че без особени индикации, че това ще докара до стягане на стандартите за кредитиране “, сподели той в отчета.

ЕЦБ разгласи през септември, че ще забави темпото на изкупуване на активи в границите на пандемичната стратегия за незабавни покупки поради възходящите потребителски цени.

През същият месец ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард даде ясно да се разбере, че дейностите на централната банка са ориентирани към прекалибриране, а не понижаване на тласъците. Това се дължи на обстоятелството, че институцията продължава да е на мнение, че високата инфлация е краткотрайна и ще отшуми през 2022 година

Някои участници на пазара считат, че ЕЦБ подценява инфлационния напън и затова евентуално ще би трябвало да разгласи повишение на лихвите преди началото на 2023 година Всъщност, паричните пазари са взели поради опцията за повишение на лихвите с 20 базисни пункта през декември 2022 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР