Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще реши на днешното си

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще реши на днешното си
Коментари Харесай

ЕЦБ вероятно ще намали месечното изкупуване на активи до 15 млрд. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) евентуално ще реши на днешното си съвещание да понижи месечното изкупуване на активи до 15 милиарда евро по отношение на сегашните 30 милиарда, тъй че да може да постави завършек на програмата си за стимулиране на стопанската система в края на годината, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Очаква се също по този начин ЕЦБ да разгласи желанието си най-малко доникъде на 2019 година да не покачва лихвите, които са на исторически ниското нулево ниво от март 2016 година.

Анализаторите ще наблюдават с огромно внимание оценката на ЕЦБ за рисковете за растежа в Еврозоната от комерсиалната война и италианския дълг, отбелязва Франс прес.

Конюнктурата в Еврозоната демонстрира признаци на изстудяване след по-слабото второ тримесечие спрямо отличните индикатори от края на 2017 година.

Свидетелство за това е спадът на промишленото произвеждане с 0,8 на 100 през юли. Това предвещава по-слабо трето тримесечие, навеждащо на мисълта, че ЕЦБ " ще подходи деликатно към политиката на нормализиране ", съгласно Джак Алън, икономист от Capital Economics.

Освен това макроикономическите опасности са неимоверно огромни, защото валутната рецесия в страните с нововъзникваща пазарна стопанска система и опасенията за италианския дълг се прибавиха към комерсиалното напрежение, акцентира Кристиан Тьодтман, икономист в банка Deka.

Далечен наподобява и вероятно комерсиално съглашение сред Вашингтон и Европейския съюз на фона на заканите за въвеждане на спомагателни мита и от двете страни.

Турската и аржентинската валутна рецесия подхранва опасения от разпространяване към други страни, което индиректно да се отрази на страните експортьорки от еврозоната.

Възможно е обаче хоризонтът да се проясни откъм Брекзита. Според европейския договарящ Мишел Барние, допустимо е да бъде реализирано съглашение с Англия до два месеца.

В този подтекст се чака управителният съвет на ЕЦБ доста деликатно да формулира оценката си за рисковете за стопанската система, които в края на юли бяха избрани като " световно уравновесени ".

Всяко отклоняване на ЕЦБ към по-песимистичен звук може да провокира разтърсвания на финансовите пазари и да окаже напън над еврото.

След съвещанието си през днешния ден ЕЦБ ще показа и прогнозите си за 2020 година, които анализаторите наблюдават с огромно внимание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР