Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще прекрати програмата си за

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще прекрати програмата си за
Коментари Харесай

Лагард потвърди, че лихвите вероятно ще бъдат повишени през юли


Европейската централна банка (ЕЦБ) евентуално ще приключи програмата си за стимулиране на изкупуването на облигации при започване на третото тримесечие на актуалната година, а единствено няколко седмици по-късно може да предприеме повишение на лихвите. Това сподели президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на конференция в словенската столица Любляна, предадоха международните организации.

Лагард удостовери упованията на пазарите, че ЕЦБ ще увеличи лихвения си % за първи път от повече от десетилетие през юли, в опит да укроти рекордно високата инфлация в еврозоната - резултат от възходящите цени на силата, които се трансферират и върху други артикули.

Европейската банкова институция възнамерява да организира среща по въпросите на паричната си политика на 21 юли, напомня Агенция Франс Прес.

Повечето други огромни централни банки към този момент са повишили разноските по заеми, само че ЕЦБ, която се бори с прекомерно ниската инфлация в продължение на десетилетие, към момента освобождава парични средства във финансовата система на еврозоната посредством закупуване на облигации, разяснява Ройтерс.

Лагард се причисли към възходящия брой членове на Управителният съвет на ЕЦБ, които приканват за покачване на лихвите през юли, откакто инфлацията в еврозоната предишния месец доближи 7,5 %.

Европейската централна банка би трябвало да увеличи лихвените си проценти започвайки от лятото в отговор на невижданата инфлация в еврозоната, сподели пред радио " Франс ентер " шефът на френската централна банка и член на Управителният съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало.

Лихвените проценти ще се покачат, само че доста последователно, съобщи Дьо Гало, добавяйки, че ЕЦБ и Френската централна банка ще създадат нужното с цел да върнат инфлацията до равнища от към 2 % през идващите двете години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР