Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС

...
Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС
Коментари Харесай

ОЛАФ разкри злоупотреби за над 30 млн. евро по проекти у нас, трябва да ги връщаме в бюджета на ЕС -

Европейската работа за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ) предлага на европейския бюджет да бъдат възобновени над 30 милиона евро по планове в България.

Това сочат данните от годишния отчет за активността на службата, показан през днешния ден, заяви Българска телеграфна агенция. 

За предходната година от ОЛАФ са били завършени инспекциите по 10 случая на подозрения за корист с европейски средства у нас, като по шест случая са издадени рекомендации за по-нататъшни дейности. Един от тези случаи е обвързван с развъждането на лозя, като при инспекцията от ОЛАФ е открито, че част от служащите не са разполагали с трудови контракти. Получателят на средствата от Европейски Съюз е завишавал цените за осъществената работа и е възлагал активността на подизпълнители против по-ниско възнаграждение. Установено е, че сдружение от друга страна от Европейски Съюз е взело участие в тази ситуация в скица, водеща до подозрения за пране на пари. Издадена е рекомендация за възобновяване на близо половин милион евро. 

Съобщава се също за подхванатите инспекции по случаите с къщите за посетители у нас, финансирани от европейските аграрни фондове. Издадена е рекомендация да се възстановят на европейския бюджет 23 милиона евро за 377 къщи, тъй като парцелите не са били употребявани по предопределение - да бъдат предоставени за прилагане от туристи против наем, вместо за частни потребности.

При друга инспекция е било открито, че по програмата за реклама на виновност, спиртни питиета и млечни произведения локално произвеждане в България са били позволени нередности, като средствата по всичките 11 стратегии са били ориентирани към едно сдружение със седалище в Гърция. Допълва се, че отпуснатите заеми от Европейски Съюз не са били възобновени от получателите на сумите. Отчита се, че цените по плановете са били повишени, а в някои случаи дължимите суми не са били разплатени на изпълнителите. ОЛАФ предлага да се възвърне цялата отпусната от Европейски Съюз сума по тези планове - общо седем милиона евро.

От ОЛАФ е било открито още, че в план за залесяване у нас са били включени земи, на които не може да има насаждения. Същевременно при наблюдаване в продължение на пет години е било регистрирано, че за тези земи се начисляват суми за обработка, без да има признаци за фактически осъществена активност. От европейската работа са предложили да бъде възобновена цялата обезпечена сума - 180 хиляди евро, както и против обвинените да бъде заведено дело.

Допълва се, че от общо 85 случая, предадени от ОЛАФ на Евраопейската прокуратура, 13 са свързани с България.

ОЛАФ предлага на европейския бюджет да бъдат възобновени общо над половин милиард евро по планове във всички страни от Европейски Съюз. Основните случаи на засечени измами са били свързани с мнимо залесяване, митнически злоупотреби, противозаконни действия с боклуци. Съобщава се, че са били пресечени опити за машинация на стойност 16 милиарда евро за обезпечаване на ваксини срещу коронавирус, като задачата на причинителите е била да получат предварителните заплащания от страните от Европейски Съюз, а по-късно да не изпълнят подписаните контракти за доставка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР